Cu tot cu TVA redus avem cea mai scumpă mâncare

Ultima actualizare:

    Chiar dacă alegi de la raft cele mai ieftine produse de bază, tot cheltuiești 140 de lei
Chiar dacă alegi de la raft cele mai ieftine produse de bază, tot cheltuiești 140 de lei

Mâncarea cea de toate zilele ne frige la buzunare. O arată un studiu Eurostat, care plasează țara noatră printre cele mai scumpe la capitolul alimente.

Alimentele sunt mai scumpe în România decât în ţări precum Polonia sau Bulgaria, chiar şi după reducerea TVA de la 24% la 9%, însă comparativ cu ţările din vestul Europei stăm bine, potrivit datelor Eurostat.

Un kilogram de făină costa la noi, în medie, 0,62 de euro (2,75 lei), anul trecut, faţă de 0,55 de euro (2,44 lei), în Bulgaria, 0,56 de euro (2,48 lei), în Polonia şi 0,46 de euro (2,04 lei), în Cehia şi Slovacia. De vină ar fi intermediarii, spun specialiştii.

„Nu contează că am avut recolte bune, preţurile nu le stabilesc producătorii, ci morile, care îşi fixează tariful aşa încât să câştige mult“, a comentat, pentru „Adevărul“, Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Şi carnea de porc provine, în mare parte, din producţia internă. Cu toate astea, Polonia, Bulgaria, Lituania au preţuri mai mici decât noi.

Carnea mai scumpă cu 3 lei/kg

Dacă în România un kilogram de cotlet de porc costa anul trecut, în medie, 3,91 euro (17 lei), în Polonia se vindea pentru mai puţin de 3,34 euro (14,8 lei).

Din statistica Eurostat mai reiese că, în zonă, Polonia este lider absolut la capitolul preţuri mici. Ei au  făină, zahăr, carne de porc, carne de pui sau chiar bere mai ieftine decât noi.

Bulgarii sunt sub noi la prețuri când vine vorba de cafea sau bere.

O ceaşcă de cafea cumpărată în oraş este de două ori mai scumpă la noi decât în Bulgaria, iar un litru de bere costă în România cu cel puţin 50 de eurocenţi (2,2 lei) mai mult decât la vecinii de la sud. Ieftin faţă de vestul Europei

Stăm mai bine la prețuri ca vesticii

Comparativ cu vestul Europei, hrana din România şi statele din apropiere este mult mai ieftină. De exemplu, în Olanda şi în Norvegia, un kilogram de carne de porc costa anul trecut 7,93 de euro (35,2 lei), respectiv 9,93 euro (44,13 lei), de două sau chiar trei ori mai mult faţă de România sau alte state din zonă.

În Finlanda şi Norvegia, un kilogram de piept de pui costa peste 13 euro (57 lei), de trei ori mai mult decât în România.

Kilogramul de zahăr costa în Olanda şi Norvegia 1 euro (4,44 lei) şi, respectiv 2,15 euro (9,55 lei), faţă de 0,66 euro (2,93 lei) în România şi 0,53 euro (2,35 lei) în Polonia.

Tabel realizat de Eurostat
Tabel realizat de Eurostat
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net