Cum a ajuns Cristian Țopescu cel mai iubit comentator sportiv

Ultima actualizare:

    Cristian Țopescu a fost comentatorul toturor campionilor români timp de 50 de ani
Cristian Țopescu a fost comentatorul toturor campionilor români timp de 50 de ani

O voce blândă, inconfundabilă. Un cavaler al fairplay-ului, un reporter de execepție. Asta spun românii, despre Cristian Țopescu. Cariera a început-o la 13 ani când comenta la fereastră tot ce se întâmpla pe stradă. În loc de microfon folosea una din cupele de campion ale tatălui său.

Timp de peste 50 de ani a fost cel mai iubit comentator sportiv din România.  Era un copil când ”se prostea” la fereastră și relata cum trec tramvaiele pe stradă, cum sunt îmbrăcați trecătorii. A făcut o pasiune pe viață pentru cai, datorită tatălui său, campion internațional la hipism. S-a urcat pe un cal la 7 ani, la 13 ani concura la concursurile de juniori de hipism, iar până la 25 de ani a fost de două ori campion național.

”La concursurile hipice, în probele în care nu concuram, mă duceam la microfonul arenei unde povesteam, informam publicul despre cai, despre călăreți, fel de fel de amănunte. Mai spuneam și câte-o glumă. Știam foarte multe despre cai și călăreți și nu exista nici o altă persoană care să țină publicul spectator în priză cu tot felul de informații”, a povestit Cristian Țopescu, pentru ziarul ”Adevărul”.

Așa a fost remarcat de profesioniștii de la Radio și i-au propus să facă un reportaj. Nu a ezitat nici o secundă. S-au bucurat când au aflau că ar putea să comenteze și alte sporturi: volei, baschet, handbal, fotbal. Învăța desre acestea la Institutul de Educație fizică și Sport, unde era student.

În timp făcea sport la Steaua, era și ofițer. Făcuse școala de ofițeri la Grăniceri, sungura armă care avea cai.

”La TVR, când am ajuns colaborator, în '65, șeful TVR de atunci, Octavian Paler, și Tudor Vornicu, care tocmai venise din Franța, m-au întrebat: «Nu vrei să lucrezi la televiziune?». Dar tata, fost ofițer, m-a sfătuit să rămân în Armată”, a povestit Cristian Țopescu.

Și-a ascutat părintele. A lucrat în Televiziune, dar îl plătea Armata. A avut dreptate tatăl lui. În 1983, când a fost dat afară din televiziune,  cei de la Steaua l-au primit cu brațele deschise.

Nu l-au lăsat la Sevilla, în ʼ86

În perioada cea mai bună a echipei de fotbal Steaua Cristian Țopescu nu mai avea voie să părăsească țara. Nu mai avea nici pașaport pentru că fosta lui soție era plecată în Germania. ”Am stat acasă și m-am uitat la televizor când a apărat Duckadam”, a povestit Cristian Țopescu.

Abia la finala cu AC Milan, în ʼ89 a putut face deplasarea, după ce Valentin Ceaușescu a insistat ca el să comenteze meciul.

Ne vom aminti de Cristian Țopescu ca cel care a comentat majoritatea marilor performanțe sportive din România: Patzaichin, Comăneci, Năstase, Hagi, Dobrin, Balaci, Nicu Vlad, Cristian Gațu și mulți alți sportivi mari. Toți se bazau pe competența de excepție a lui Cristian Țopescu.

Sursa: Adevărul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net