Autostrada Soarelui este pustie. Pe DN 1, zona care leagă Capitala de stațiunile de pe Valea Prahovei, nu vezi țipenie de om. Azi, ca niciodată, pe șoselele din țară parcă nu se circulă deloc. Pentru că azi nu plecăm la mare. Nu plecăm nici la munte, nu ieșim nici la iarbă verde. Azi sărbătorim 1 Mai acasă. Imaginile surprinse sunt dezolante, iar România e tristă pentru că micii și berea nu au același gust din balcon.


În fiecare an, de 1 Mai, șoselele din România erau atât de aglomerate încât din București până în Vama Veche făceam si șase ore. În cel mai fericit caz. Pe Autostrada Soarelui mașinile mergeau bară la bară, dacă nu cumva, în anumite zone, se produceau chiar blocaje și stăteam în trafic mai mult decât întregul sejur la mare. Iar în ceea ce privește stațiunile de pe Valea Prahovei, dacă plecai dimineața, ajungeai seara.

Anul acesta, de 1 Mai, România este pustie, iar imaginile surprinse de pe drumurile naționale sunt dezolante. E chiar sinistru să vezi autostrăzile împânzite de filtre de poliție, de mașini și motociclete cu girofar.

plaja-vama-veche.jpg

Pe plaja din Vama Veche un DJ pune muzică
Răsăritul în Vama Veche a fost acompaniat de muzica unui DJ care a transmis show-ul live, pe Facebook

În Vama se aude doar marea. Nu muzică, nu atmosferă, nu gălăgie. Pensiunile și restaurantele sunt închise. Cluburile au lacătul pe uși. Plaja este pustie, dar curată. Fără sticle de bere aruncate la întâmplare, pahare de plastic, pungi de cipsuri și coji de semințe. Fără șezlonguri și umbrele acolo unde, odinioară, tronau corturile.

vama-veche-plaja.jpg

Plaja pustie în Vama Veche
Plaja din Vama Veche este pustie și sălbatică

Nu se mai simte miros de șaorma, iar dimineata soarele a răsărit la Stuff fără acorduri de Bolero. Nu s-au mai auzit nici motoarele turate „La Pirați”, pe care doar manelele reușeau să le mai domolească. 

Răsăritul din vamă, pe acorduri de chill-out

Singura mișcare, singurul semn că Vama încă trăiește, iar spiritul de 1 Mai nu a murit de tot a fost muzica pe care un DJ fără somn a pus-o-n difuzoarele de la Amphora. Chill, baby! Frumos. Superb. Omul a butonat de pe plajă și ne-a oferit un moment rar, cum nu credeam că vom trăi vreodată: cu Vama-n suflet și muzica-n urechi am urmărit cu toții, pe Facebook, unii chiar de la sute și sute de kilometri distanță, show-ul de la răsărit. Live. Tipul chiar a băut și un shot în cinstea vremurilor bune, când răsăritul ne prindea pe toți „euforici”, unii încă dansând prin nisip, alții melancolici privind cum răsare dimineața din mare.

marea-neagra-vama-veche.jpg

Marea Neagră văzută din Vama Veche
Nici un turist în Vama Veche, cea mai iubită stațiune de la malul mării

Azi, de 1 Mai, am stat acasă. Pentru ca la anul să putem să ne bucurăm din nou de aglomerația de pe autostrăzi și mirosul de șaorma cu de toate din Vamă. E ciudat dar...multora le este dor de statul bară la bară pe A2. Ce mai conta..mergeam la mare!!!!

restaurant-vama-veche.jpg

restaurant La Frontiera, Vama Veche
„La Frontieră”, unul dintre cele mai bine cotate resutaurante din Vama Veche, aflat în centrul stațiunii, pare, acum, în paragină

strada-magheru-vama-veche.jpg

Strada Magheru din Vama Veche de 1 mai 2020
Celebra stradă Magheru, din Vama Veche, cea mai aglomerată din întreaga stațiune, este acum de nerecunoscut

vama-veche-paragina.jpg

Mese goale, umbrele de plaja si restaurante inchise in Vama Veche
Vama Veche pare o stațiune părăsită, iar imaginile cu puburi închise, mese goale și umbrele de stuf răsturnate,sunt mai mult decât dezolante
 
 
Loading...