Cum arăta Bucureștiul anilor ’70-’80

Ultima actualizare:

    1972. Piața Universității, Hotel IntercontinentalFoto: muzeuldefotografie.ro
1972. Piața Universității, Hotel IntercontinentalFoto: muzeuldefotografie.ro

Vă mai amintiți de Bucureștiul anilor ’70-’80 , de weekendurile în care circulau fie mașinile „cu soț”, fie cele „fără soț”? Cei care s-au născut după 1989 nici nu-și pot imagina Capitala cu șosele libere și parcări mai mult goale decât ocupate.

Bucureștiul anilor '70-'80 a rămas doar în amintire. Nimic nu mai e cum a fost. Pe de o parte e bine, pentru că orașul s-a dezvoltat mult, s-a modernizat în anumite privințe. Pe de altă parte, nu e prea bine, întrucât locuri celebre pe vremuri au fost lăsate în paragină sau chiar desființate, pe considerentul că tot ce-a fost, bun sau rău, trebuie „demolat”.

În primul sfârșit de săptămână după începerea școlii, Bucureștiul e din nou plin. Forfotă mare în oraș, aglomerație la semafoare, blocaje în intersecții și lipsă locuri de parcare. O imagine cu care, din păcate, ne-am obișnuit în ultimii ani. Atât de mult, încât aproape că nici nu ne mai putem imagina Capitala așa cum era odinioară, mai exact prin anii ’70-’80. Cum numărul mașinilor era de multe ori mai mic decât în prezent, străzile erau aerisite chiar și la orele de vârf, când oamenii soseau sau plecau de la serviciu.

În weekend, relaxarea era și mai mare. Și asta, pentru că Ceaușescu stabilise ca, într-o duminică, să circule mașinile cu număr de înmatriculare par, iar în următoarea, cele cu număr impar.

Cum s-a schimbat Bucureștiul anilor '70-'80

Dar nu numai mașinile sunt mai multe, azi, în București, ci și oamenii. Înainte de ‘89, era greu să obții buletin de București, așa că numărul rezidenților era mult mai mic, în comparație cu cel de acum. În plus, numărul turiștilor a crescut enorm, în ultimele decenii, la fel și cel al oamenilor de afaceri care vin cu treburi în capitala noastră. Cine și-ar fi putut imagina, în urmă cu 30 de ani, aglomerația din prezent de la Universitate, din Romană sau de la Unirii? Sau traficul de pe marile bulevarde?

Dar Bucureștiul s-a schimbat enorm, în ultimele decenii, de la străzi, la clădiri, la obiceiuri și până la oameni. Se poate lesne observa uitându-vă la fotografiile prezentate de muzeuldefotografii.ro.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net