Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop al Huşilor, retras din funcţie în urma scandalului sexual care a zguduit Biserica Ortodoxă Română în 2017, a fost surprins recent în vacanţă în Franţa. Foarte relaxat, bărbatul pare să fi uitat de scandalul sexual în care a fost implicat.


Fostul ierarh a plecat în vacanţă în regiunea Alsacia, alături de o femeie şi un bărbat, scrie adevarul.ro. La plecarea din România, pe aeroport, pentru a nu atrage atenţia asupra sa, a încercat să-şi ascundă chipul cu o şapcă. Fostul episcop a fost surprins de alţi conaţionali în timpul vacanţei, plimbându-se în apropierea unui cunoscut restaurant. Fără straie monahale, îmbrăcat lejer, fostul episcop imortaliza cadre de vacanţă, fiind la rându-i fotografiat de însoţitori. Imaginile îl surprind pe Corneliu Bârlădeanu încărunţit, cu o mină nu tocmai relaxată. Corneliu Bârlădeanu are în prezent rang de episcop retras. După plecarea de la conducerea Episcopiei Huşilor, printr-o decizie a Sfântului Sinod, a fost trimis să-şi ispăşească păcatele într-o casă de oaspeţi a Mănăstirii Văratec. Pe lângă salariul aferent funcţiei, beneficiază de aghiotant, şofer, fiind îngrijit şi hrănit de măicuţele de la mănăstire. 

 

Recent, ca urmare a dezvăluirilor făcute de reporterii proiectului independent „Să fie lumină”, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au decis redeschiderea dosarului privind abuzurile sexuale de la Seminarul Teologic Huşi. Fostul episcop a fost acuzat că de-a lungul anilor ar fi abuzat sexual mai mulţi elevi, însă ancheta a fost închisă, într-o primă fază, din lipsă de probe. După ce mai mulţi elevi abuzaţi au relatat jurnaliştilor despre experienţele traumatizante trăite la seminar, dosarul a fost redeschis. ”La acest moment al achetei, cercetările se desfăşoară in rem (pe faptă n.r.), nefiind pusă sub acuzare nici o persoană”, a precizat procurorul Adina Bocai, purtător de cuvânt al PCA Iaşi.

Corneliu Bârlădeanu a condus episcopia Huşilor între anii 2009-2017, perioadă marcată de zvonuri că ierarhul se folosea de funcţie şi de calitatea de profesor la seminarul teologic pentru a ademeni în scop sexual elevi. Năravurile sale ar fi fost înregistrate, fără să ştie, de unii dintre elevi, la îndemnul arhimandritului de la episcopie, care, ulterior le-a folosit pentru a-l şantaja. 

Loading...