Cum a arătat primul weekend de „libertate”: parcuri pline, petreceri, grătare și cozi la magazine

Ultima actualizare:

    Așa arăta centrul Bucureștiului în acest weekendFoto: Inquam Photos
Așa arăta centrul Bucureștiului în acest weekendFoto: Inquam Photos

Primul weekend fără restricții după 2 luni de stare de urgență a fost sărbătorit zgomotos de românii sătui să stea în case. Au umplut parcurile, au luat cu asalt magazinele de haine, au ieșit la grătare, ba chiar au participat la chefuri în aer liber. Autoritățile avertizează că, dacă suntem iresponsabili și se vor înmulți cazurile de infectări, am putea reveni la unele restricții.

Mii de oameni au ieșit la plimbare în parcuri 

O tânără și-a aniversat majoratul în parc
O tânără și-a aniversat majoratul în parc

Din 15 mai, odată cu ieșirea din starea de urgență, parcurile au fost redeschise, iar oamenii nu au stat prea mult pe gânduri și au ieșit din case cu mic, cu mare. S-au relaxat pe iarbă la soare, au făcut picnic, s-au plimbat agale, au alergat, au mers cu bicicletele. Chiar dacă aleile erau aglomerate, atmosfera era una de liniște și pace. Mai puțin în zona teraselor de fițe din Herăstrău, unde muzica dată la maximum a adunat zeci de petrecăreți puși pe dănțuială. Jandarmii sosiți la fața locului le-au cerut să păstreze distanța socială, însă fără succes. 

Petrecere cu DJ în parcul Herăstrău 

Sute de oameni au participat sâmbătă seara la o petrecere în Herăstrău
Sute de oameni au participat sâmbătă seara la o petrecere în Herăstrău

Spre seară, proprietarii unei terase din Parcul Herăstrău au prins curaj și au organizat o petrecere în toată regula, cu DJ. Mâncarea și băutura au fost asigurate de câteva restaurante din zonă, care au vândut „la pachet”, pentru a respecta legea. Tinerii au dansat toată noaptea și nimeni nu a mai ținut cont de reguli. Coronavirusul a fost complet dat uitării. În imaginile filmate de cei prezenți și distribuite pe rețelele sociale se vede cum nimeni nu purta mască și dansau unii lângă alții. „Ne-am protejat fără mască. Nu avem noi nevoie de mască pentru a fi oameni protejați. Noi am fost 4, dar am mai găsit acolo alți 4, care și ei au avut alți 4 și așa mai departe”, explică vesel un petrecăreț. Cum asemenea adunări mari de oameni sunt interzise, polițiștii și-au făcut apariția, dar nu i-au putut amenda pe participanți deoarece în weekend a fost o ”pauză” legislativă. Amenzile vor intra în vigoare abia de luni. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, i-a acuzat pe proprietarii terasei că vina le aparține exclusiv și le-a retras autorizația de funcționare. „Vă garantez eu că de mâine acești șpăgari care ne-au disperat cu aceste terase o să aibă alt regim și alt tratament. Le-am suspendat autorizația de funcționare pentru terasă, deci nu mai pot desfășura activități afară din restaurant, să nu mai spună că dânșii au vândut take away. Ei nu sunt autorizați să vândă mâncare la pachet”, a declarat ieri viceprimarul. Suspendarea autorizației este însă valabilă doar pentru perioada stării de alertă, după care va fi din nou validă.  

Poienile de munte, pline de rulote și grătare 

Românii au luat cu asalt locurile special amenajate pentru grătare
Românii au luat cu asalt locurile special amenajate pentru grătare

Cei care au dus dorul micilor mâncați de 1 Mai la iarbă verde și-au luat acum revanșa. Profitând că nu pot primi amenzi în acest weekend, s-au urcat în mașini și au pornit spre munte. Poienile din apropierea râurilor s-au umplut ieri de corturi, rulote și fum de grătare.

Turiști din toată țara au venit să simtă briza mării pe faleza din Constanța
Turiști din toată țara au venit să simtă briza mării pe faleza din Constanța

Unii și-au stabilit tabăra doar pentru o zi, alții intenționează să se bucure mai mult de natură. Stațiunile montane au rămas în continuare pustii, din cauza faptului că hotelurile și restaurantele sunt închise.  

Faleza Cazinoului din Constanța, ca într-o zi de vacanță 

Magazinele de haine au fost marea atracție în București
Magazinele de haine au fost marea atracție în București

Oameni din toate colțurile țării au ajuns în acest weekend și pe litoral. Faleza Cazinoului din Constanța a fost plină ca într-un weekend obișnuit din plin sezon estival. Pe plajă, mai multe domnișoare și-au pus costumele de baie și s-au bronzat în voie pe nisip. 

Magazinele de haine, luate cu asalt 

Cum hotelurile și pensiune sunt încă închise, turiștii au venit la munte cu rulotele din dotare
Cum hotelurile și pensiune sunt încă închise, turiștii au venit la munte cu rulotele din dotare

În marile orașe, femeile și-au împlinit altă bucurie: shoppingul. Au dus dorul magazinelor cu haine și, în ciuda cozilor imense care s-au format în stradă, au așteptat răbdătoare zeci de minute până le-a venit rândul să intre. Alte cozi aveau de înfruntat la cabinele de probă și la casele de marcat. Dar nu a contat, nimeni și nimic nu le-a mai putut ține acum departe de rafturi. Bărbații, pe de altă parte, au luat cu asalt magazinele de bricolaj. Mulți fără mască, fără respectarea distanței minime. De luni, toți cei care ignoră aceste măsuri riscă să fie sancționați.  

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net