Cum este vremea în luna octombrie, în România. Recorduri de temperatură

Ultima actualizare:

    Luna octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorităFOTO: Click!
Luna octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorităFOTO: Click!

Luna octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci, spun meteorologii ANM. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Uite cum este vremea în luna octombrie, în România!

Zilele sunt tot mai scurte în luna octombrie, deci și durata de strălucire a Soarelui este mai redusă. Din acest motiv, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7ºC mai mici decât cele din luna septembrie.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), se constată că temperatura medie a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12ºC în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova.

Pe Litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12ºC. Valori între 8 si 10ºC, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor.

În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8ºC. În zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară până la 2 si 4ºC, iar la Vf. Omu chiar sub 0ºC.

Uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime ce depăşesc 35 – 38ºC.

Vremea în luna octombrie. Recorduri de temperatură

  • Temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România, este de 39,0ºC şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).
  • Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 ºC, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi.
  • Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988.
  • La Bucureşti, minima absolută este de -10,7ºC, înregistrată în 31 octombrie 1920, la Bucureşti-Filaret.

Vremea în luna octombrie. Recorduri de precipitații

  • Luna octombrie este printre cele mai sărace în precipitaţii dintre lunile anului. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018, la stațiile meteorologice ANM, cantităţile lunare de precipitaţii din luna octombrie sunt cuprinse între 30 şi 50 l/m2 în cea mai mare parte a ţării.
  • Cantiţăţi sub 30 l/m2 sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea.
  • Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie este de 318,1 l/m2 la Stâna de Vale, în anul 1992.
  • La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 143,3 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1972.
  • Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 128,2 l/m2 (Cernavodă, 4 octombrie 1945).
  • La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 76,6 l/m2 , înregistrată în 2 octombrie 2005, la Bucureşti-Băneasa.

Citește și:

Depresia de toamnă. Cum apare, ce simptome are şi cum o putem preveni

Ce fructe şi legume îţi întăresc imunitatea toamna

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net