O îngrijitoare a unui centru de plasament din sectorul 6 al Capitalei îşi poate pierde locul de muncă după ce a comis un gest nesăbuit. Femeia, care a legat un copil cu handicap grav, cu funia, de clanţa unei porţi, e anchetată penal pentru rele tratamente. Procedura e, însă, legală şi poate fi aplicată pentru siguranţa copilului.


UPDATE. Comisiea de disciplină din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială sector 6 a decis concedierea celor 4 îngrijitoare care au fost de serviciu luni, deşi doar una l-a legat pe copil de clanţa uşii. Detalii aici.

 

Un act considerat reprobabil, săvârşit de o îngrijitoare a unui centru de copii cu autism şi handicap neuropsihomotor din Capitală, a scos la lumină modul în care trăiesc copiii abandonaţi de părinţi.

6-alta-foto-3copii.jpg

12 copii cu diverse deficienţe sunt monitorizaţi de trei îngrijitoare

La Casa de tip familial din sectorul 6, care funcţionează chiar în curtea Direcţiei de Asistenţă Socială, trăiesc 24 de copii, împărţiţi în două grupe. Fiecare dintre ei suferă de afecţiuni grave (autism, sindrom Down, întârziere psihică severă, deficienţe neuropsihomotorii), ceea ce-i face dependenţi de îngrijire de specialitate într-un mediu controlat. Fiecare grupă e monitorizată de o mână de oameni: trei îngrijitoare şi un asistent social.

Tot personalul care a muncit în tura de luni este anchetat penal de Parchetul judecătoriei sectorului 6 după ce una dintre îngrijitoare a legat un băiat cu funia de clanţa unei uşi, în curtea instituţiei. Femeia le-a spus superiorilor ei că l-a legat să nu-şi facă singur rău.

„I-au scos pe toţi copiii afară, la aer, însă el era foarte agitat şi se putea răni pe el şi pe ceilalţi copii. A spus că l-a legat pentru a nu-şi face singur rău”, a declarat Nicolae Gorunescu, directorul executiv Direcţiei de Asistenţă Socială.

6-actu_4_2col-lat.sector_6.jpg

Casa de tip familial se află pe Aleea Istru, în sectorul 6

Copiii de aici, abandonaţi de părinţii lor, sunt o pacoste pentru orice om cu nervii tari: se dau cu capul de pereţi, sar la gâtul îngrijitorilor, se automutilează şi nu înţeleg mare lucru din lumea ce-i înconjoară. „Aplicăm metode de lucru în funcţie de capacitatea de asimilare a fiecărui copil. Băiatul care a fost legat de îngrijitoare are 16 ani, dar are nivelul de inteligenţă al unuia de trei ani. El acum învaţă culorile şi să construiască turnuleţe din cuburi. În cazul lui, se poate aplica contenţionarea (îngrădirea libertăţii de mişcare) sau izolarea”, ne-a spus unul din terapeuţii centrului. 

 
 
Loading...