Cum faci cu mai puțin de 10 lei cea mai gustoasă supă cremă de dovleac

Ultima actualizare:

    Supa cremă de dovleac, una dintre cele mai gustoase rețete ale toamnei
Supa cremă de dovleac, una dintre cele mai gustoase rețete ale toamnei

Este sezonul dovleacului! Indiferent de cum îl pregătim, este considerat a fi comoara toamnei. Conține un complex mare de vitamine, este o sursă excelentă de acizi grași esențiali și poți face din el o grămadă de bunătăți. Click! își spune cum faci cu mai puțin de 10 lei cea mai gustoasă supa cremă de dovleac.

Toamna, dovleacul este una dintre vedetele din piață, din bucătaria și casa noastră. Pe lângă faptul că este ieftin, în jur de 1,2 lei/ kg, se pretează la orice fel de mâncare.

Îl poți face copt la cuptor cu puțin zahăr, scorțioșoară sau uns cu miere, plăcintă ori chiar supă cremă, servită cu crutoane aromatizate.

Ingredientele pentru supa cremă de dovleac

Pentru asta ai nevoie de un dovleac plăcintar de maximum 2-3 kg, 2-3 morcovi, o jumătate de țelină, 1-2 bucăți de păstârnac, 3 cartofi și câțiva căței de usturoi, în funcție de cât de usturoiat îți place să mănânci.

Toate aceste legume se curăță de coajă, inclusiv dovleacul, care se curăță și de semințe, se taie în bucăți potrivite și se pun fie într-o oală cu apă la fiert (apa cât să acopere puțin legumele), fie le așezi pe o tavă, pe care ai pus hârtie de copt, și le bagi la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute.

Dacă alegi a doua variantă (mie mi s-a părut mai gustoasă supa așa), aromatizezi legumele cu sare, ulei de măsline și oregano.

Cum pregătești supa cremă de dovleac

Imediat ce legumele sunt gata, le pasezi cu mixerul vertical. Dacă le-ai fiert, faci operațiunea direct în oală. În caz că le coci, fierbi apa separat și o torni treptat peste legumele pasate până când ajungi la consistența dorită.

Legumele pentru supa cremă de dovleac, pregătite pentru a fi introduse la cuptor
Legumele pentru supa cremă de dovleac, pregătite pentru a fi introduse la cuptor

Asezonezi cu sare, piper și o cutie mică de smântână lichidă pentru gătit și câteva frunzulițe de busuioc.

Dacă îți place, poți pune în supa cremă și miez de semințe de dovleac.

Cum faci crutoanele pentru supa cremă de dovleac

Poți cumpăra orice pâine, eu, de obicei, iau baghetă neagră sau integrală cu semințe. O tai în mici bucățele, pe care apoi le așez într-o tavă pe care am pus o hârtie de copt. Le dau cu sare, cu ulei de măsline, oregano și busuioc și le amestec cu mâna.

Le bag la cuptor și în 10-15 minute sunt gata și numai bune de servit cu supa cremă de dovleac.

Ce beneficii are consumul de dovleac

  • Te poate ajută să slăbești, fiind sărac în calorii;
  • Favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor, datorită unui conținut mic și rar de vitamina T;
  • Stimulează activitatea rinichilor, are acțiuni diuretice și favorizează eliminarea apei în exces din organism;
  • Reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul și afecțiunile inimii;
  • Substanțele active din dovleac îmbunătățesc circulația sangvină periferică și previn agravarea unor afecțiuni cardiovasculare degenerative;
  • Conține o cantitate mare de vitamina A. 100 de grame din această leguma ne oferă nu mai puțin de 70% din necesarul zilnic. Printre altele, vitamina A este vitală pentru sănătatea mucoaselor, a ochilor, pielii, părului și unghiilor. Împreună cu vitamina E, aceasta previne îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor;
  • Are efecte benefice și în caz de insomnie, depresie, nervozitate și anxietate. Acționează la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant și tonic, calmând migrenele și îmbunătățind memoria;
  • Acționează și la nivel hormonal, cu beneficii atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Crește libidoul, reglează nivelele hormonale, calmează durerile menstruale și îmbunătățește fertilitatea în cazul ambelor sexe;
  • Are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice și antivirale. Susține sistemul imunitar, combate infecțiile din organism și favorizează regenerarea celulară, în special la nivelul ficatului.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cum-faci-zacusca-fara-sa-coci-vinetele-si-ardeii-reteta-care-salveaza-gospodinele

https://www.click.ro/utile/sanatate/ce-boli-vindeca-semintele-de-dovleac

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net