Cum faci față izolării în casă. Sfaturi date de autorități de teama sinuciderilor

Ultima actualizare:

    Pentru a preveni sinuciderile cauzate de izolarea în casă, autoritățile spun ce trebuie să facem ca să ieșim cu bine din această situație
Pentru a preveni sinuciderile cauzate de izolarea în casă, autoritățile spun ce trebuie să facem ca să ieșim cu bine din această situație

Centrul de informații despre COVID-19 a publicat pentru români o serie de sfaturi legate de cum să facem față izolării la domiciliu. Mulți oameni sunt anxioși, depresivi și pot recurge la gestul extrem de-aș lua viața.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în 2019 că 800.000 de persoane îşi pun capăt zilelor în fiecare an la nivel mondial - una la fiecare 40 de secunde.

Cifrele sunt alarmante și, se pare, că izolarea a făcut și mai multe victime. Nu există date oficiale, pentru că autoritățile nu doresc să sperie populația, ci să o liniștească.

Însă Donald Trump a avertizat că o izolare prelungită ar putea „distruge” SUA și evocat posibilitatea a „mii de sinucideri”. Și asta din cauza depresiei cauzate de izoarea la domiciliu și a restricțiilor de circulație, venite odată cu starea de urgență.

Tocmai de aceea, Centrul de informații despre COVID-19 a publicat pentru români o serie de sfaturi legate de cum să facem față izolării la domiciliu. Iată ce spun specialiștii!

  • fă mișcare, mănâncă sănătos, și, dacă este posibil, dormi între 6 și 8 ore;
  • stabilește-ți obiective și creează o rutină zilnică. Stabilește ora la care să te trezești, ce să mănânci și ora la care să mergi la culcare;
  • ia o pauză la urmărirea celor mai recente știri despre epidemia de coronavirus;
  • găsește modalități de relaxare și activități sănătoase care-ți plac. Cu toții resimțim stresul și anxietatea;
  • pentru a auzi o voce familiară, sună-ți prietenii și familia. Discutați într-un apel video pentru a vă simți aproape, chiar dacă nu sunteți împreună;
  • în caz că ai nevoie de ajutor: vorbește cu prieten în care ai încredere, contactează o linie de asistență, sună un consilier de specialitate de la Alianța Română de Prevenție a Suicidului.

TelVerde pentru depresivi

În plus, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), împreună cu Asociația Proacta EDU, vine în sprijinul cetățenilor cu o nouă linie telefonică de tip TelVerde pusă la dispoziție de operatorul Digi România.

Poți suna la numărul de telefon 0800070030 pentru a beneficia de suport psihologic și sprijin social. Numărul se poate apela gratuit, din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8.00-24.00.

”Pentru o bună gestionare a situațiilor de stres, tensiune, anxietate, singurătate, frică, care pot interveni pe perioada pandemiei de COVID-19, operatorii TelVerde vor face legătura între apelanți și comunitățile suport care fac parte din proiect, astfel încât populația să primească răspunsul și/sau sprijinul aferent situației în care se regăsește. Această inițiativă vine în sprijinul populației României într-un moment dificil în care adaptabilitatea și reziliența psihologică sunt elemente importante pentru echilibrul uman. Particularitatea acestui proiect constă în faptul că regrupează o comunitate diversă, inclusiv experți, reprezentanți ai mediului asociativ, minorități, persoane cu dizabilități,” a precizat Raed Arafat, șeful DSU.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/coronavirus-romania-linie-telefonica-gratuita-pentru-consiliere-psihologica

https://www.click.ro/vedete/romanesti/mamici-singure-izolare-uite-cum-se-descurca-cristina-spatar-majda-aboulumosha-si

https://www.click.ro/news/national/aici-s-izolat-patriarhul-daniel-vreme-de-coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net