Săptămâna aceasta, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a mai avizat un vaccin anti Covid-19. Este vorba despre Johnson & Johnson, al patrulea ser apărut pe piață, și singurul care se face într-o doză. Iată cum funționează acesta!


Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulți (replica) în organismul uman.

Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019.

Cum funcționează vaccinul Johnson& Johnson 

Janssen folosește un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike (cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2).

Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informație către celulele umane, care încep să producă proteina spike.

Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce un răspuns imun – anticorpi și celule T – împotriva sa.

Vaccinul Johnson& Johnson se face într-o doză

Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva Covid-19.

Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de Covid-19.

EMA a avizat pe rând vaccinurile Pfizer, Moderna, bazate pe ARN Mesager, și AstraZeneca, un ser clasic, pe bază de virus mort.

 

Citește și: 

Vaccinul AstraZeneca și efectele secundare. Ce a decis Agenția Europeană a Medicamentului după analiza serului

Vaccinul AstraZeneca va avea un prospect actualizat cu noile efecte adverse. Ce trebuie să știm

 

 

 
 
Loading...