Pandemia de coronavirus îi obligă pe cei mai mulţi dintre români să-şi modifice dramatic rutina zilnică, având în vedere măsurile de izolare luate de autorităţi. „Este important să planificăm eficient o nouă rutină”, spune psihologul Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.


"Dezvoltarea unei rutine noi nu se face simplu, deoarece vechea rutină se activează adesea automat şi astfel este greu de controlat”, spune psihologul în materialul postat pe blogul său. Primul pas este să înţelegem bine de ce vechea rutină este un risc şi trebuie schimbată (epidemia este un risc pentru toţi, mai ales pentru seniori), spune psihologul, citat de adevarul.ro. Apoi, trebuie să realizăm un orar săptămânal scris (sâmbătă/duminică pentru următoarea săptămână), la un interval de o oră, maximum de două ore. 


5 elemente în programul unei zile
  • În acest orar scris trebuie să prindem, zilnic, în scris, cinci elemente:
  • Activităţile de bază (ex. igienă, masă, studiu/serviciu, relaţionare interpersonală, joacă/relaxare, somn). David subliniază importanţa dietei „care trebuie controlată riguros, pentru a fi sănătoasă” şi a activităţilor sportive, ambele contribuind la menţinerea unei stări bune de sănătate.
  • Cel puţin un comportament care ne produce plăcere: vizionarea unui film/citirea unei cărţi/sport etc.
  • Cel puţin un comportament definitoriu din personalitatea noastră: „Dacă suntem sociabili/extravertiţi, putem suna pentru suport social apropiaţii care au nevoie de asta”.
  • Cel puţin un comportament legat de setul nostru de valori/principii după care ne orientăm în luarea deciziilor: „Dacă generozitatea este o valoare pentru tine, poţi face voluntariat care ajută în această perioadă”, detaliază psihologul.
  • Comportamente de socializare văzute ca un antidot la stres: „Izolarea fizică nu înseamnă şi izolare psihosocială. În acest proces de socializare, deşi este bine să planificăm multe activităţi în comun în cuplu/familie, trebuie lăsat însă şi spaţiu personal”, explică David.
  • Programul trebuie verificat
  • Psihologul susţine că „este important ca cineva să ne verifice, o data sau de două ori pe zi, că urmăm şi implementăm orarul, mai ales în cazul acelora dintre noi care ştim că avem dificultăţi de autodisciplină. Această monitorizare suportivă este fundamentală mai ales pentru seniorii aflaţi în izolare şi poate să fie făcută de rude sau prieteni”. În cazul în care orarul nu este implementat eficient, David recomandă „să analizăm cauzele, le eliminăm şi-l refacem până când acesta devine acceptat.” 
  • „Aceste practici vor deveni o nouă rutină sănătoasă de viaţă, unele lucruri putând fi păstrate apoi şi în perioada postcriză!”, concluzionează psihologul. 

 

 
 
Loading...