Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ieri, în variantă consultativă, ghidul solicitantului însoțit de lista activităților eligibile pentru care antreprenorii vor putea solicita sprijin financiar nerambursabil în anul 2017.


Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat anterior, printr-un comunicat de presă, lansarea în cursul lunii aprilie 2017 a submăsurii 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), destinată înființării sau dezvoltării unor activități non-agricole în spațiul rural.

Top 16 idei de afaceri la țară. Câștigă bani în cel mai scurt timp din propriul business

afaceri_la_tara.jpg

afaceri la tara
16 idei de afaceri la țară care au deja succes pentru mulți întreprinzători mici

Dacă te gândești de multă vreme să începi o afacere, noi îți dăm 16 idei de afaceri la țară care au deja succes pentru mulți întreprinzători mici. Tot ce îți trebuie sunt doar câteva sute de metri pătrați de teren la țară și timp pentru a te ocupa de afacere.

Idei de afaceri la țară:  creșterea caprelor – vinde laptele în avans

Laptele de capră este renumit pentru că este un antiinflamator natural, stimulează sistemul imunitar, echilibrează tensiunea arterială, reduce riscul de cancer la sân sau de atac cerebral și în plus elimină alergiile și problemele digestive.

Acesta e motivul pentru care creșterea caprelor este una dintre cele mai bune idei de afaceri la țară. Un litru de lapte se vinde cu 3,5 lei angro și profitul pe care îl poți obține este unul frumușel. Rasa Carpatină de capre dă 1,5 litri de lapte pe zi, timp de 8 luni pe an.

Idei de afaceri la țară: creșterea trandafirilor

Un singur kilogram de ulei de trandafir costă 4.000 de euro. Pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați poți cultiva în jur de 1.200 de butași de trandafiri din care poți obține până la 10.000 de borcane de dulceață, 5.000 de sticle de sirop sau 3.000 de sticle de oțet. Estimativ, cam 220.000 de lei pe an.

Nu are sens să îți mai spun că este una dintre cele mai profitabile idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: apicultura

Una dintre cele mai cunoscute idei de afaceri la țară este apicultura. Piața de apicultură din România nu și-a atins încă apogeul, așa că acum este momentul ideal să te apuci de această afacere. Lucrul cu albinele nu este atât de complicat pe cât ai crede, trebuie doar să urmezi niște reguli stricte.

Idei de afaceri la țară: fermă ecologică de găini ouătoare

Piața ouălor ecologice este pe o traiectorie ascendentă, cererea este tot mai mare. O astfel de afacere se poate pune ușor pe picioare, investiția nu este foarte mare. Găinile nu pun foarte mari probleme și nu sunt foarte greu de întreținut.

Ouăle fac parte din alimentele de bază ale omului, așa că piața de desfacere este ca și asigurată, motiv pentru care aceasta este una dintre cele mai sigure idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: creșterea porcilor în sistem ecologic

Creșterea porcilor în sistem ecologic înseamnă, mai exact, creșterea într-un mediu înconjurător protejat prin folosirea unor tehnologii non-agresive pentru ecosistem. Cererea pentru astfel de produse este tot mai mare, în special pe piața din Europa, așa că desfacerea ar putea să fie chiar către export. Poate părea complicat însă odată pusă pe roate este una dintre cele mai profitabile idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: creșterea prepelițelor

Este de departe printre cele mai profitabile idei de afaceri la țară. Un calcul simplu ne arată că o prepeliță poate produce în 10 luni de fertilitate în jur de 300 de ouă, ceea ce îți aduce ție un profit de 60 de lei. Nu ocupă loc mult și nu sunt pretențioase.

Idei de afaceri la țară: fructe de pădure

Mure, zmeure, coacăze, afine, căpșuni, toate sunt extrem de căutate, simt scumpe și îți pot aduce un profit incredibil. Nu ai nevoie de mai mult de o jumătate de hectar de teren agricol pe care să le cultivi atent, iar potențialul lor de venit este uriaș. Este una dintre cele mai banale dar eficace idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: cultivarea legumelor ecologice

Oricum, orice om care stă la țară pune câteva răsaduri măcar de legume. Îți dai seama că doar cu puțină atenție și respectând câteva reguli în plus, acele legume își ridică prețul pentru profitul tău? Această afacere este una dintre ideile de afaceri la țară cu cel mai mare potențial de dezvoltare pe termen scurt.

Idei de afaceri la țară: cultivarea cătinei

Prețul de vânzare al cătinei este de aproape 2 euro pe kilogram, însă uleiul de cătină ajunge să se vândă chiar și cu 250 de euro la litru. Îți poți da seama că este una dintre cele mai de viitor idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: creșterea curcanilor

Poți avea profit de până la 300 de lei la un singur curcan crescut. Secretul acestei idei de afaceri la țară este faptul că studiile de piață arată că piața autohtonă va crește foarte mult. În acest moment în România se mănâncă doar 1 kg de curcan pe cap de locuitor pe an, în următorii 5 ani se va ajunge până la 5 kg de locuitor.

Idei de afaceri la țară: creșterea iepurilor

Carnea de iepure este slabă și poate fi folosită cu succes și în dieta cardiacilor, a supraponderalilor, a vârstnicilor. Cu până în 30.000 de euro poți să cumperi în jur de 100 de iepuroaice și 20-30 de iepuri masculi cu care să începi afacerea. Este cu siguranță una dintre acele idei de afaceri la țară care se pot începe cu un buget restrâns și dezvolta rapid.

Idei de afaceri la țară: fabricarea dulcețurilor

Mai multe branduri proprii au reușit deja să se impună pe piața locală. Poți și tu o afacere de familie în domeniul fabricării dulcețurilor dacă ai deja o livadă. Doi tineri din Argeș chiar au reușit să deschidă o asemenea afacere de succes cu o investiție inițială de doar 5.000 de euro, investiție ce a fost amortizată chiar după primul an. Este una dintre cele mai bune idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: fabricarea conservelor

Pentru legumicultori, producția de conserve de legume este o sursă de venit în plus. Se pot folosi legumele defecte sau cele care nu ajung în piață la tarabă. Murături, tocană de legume sau zacuscă sunt cele mai căutate. Este de departe una dintre cele mai ușor de pus în practică idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: producția de ceaiuri naturale

Cu o grădină mică și cu o documentare serioasă pe tema plantelor medicinale, o familie de la țară poate să dezvolte o afacere extrem de rentabilă cu ceaiuri naturale. Este una dintre ideile de afaceri la țară cu cele mai mici costuri inițiale.

Idei de afaceri la țară: creșterea găinilor de carne

Investiția în câteva găini de rasă de carne nu este niciodată greșită. Cresc repede iar această carne este mereu căutată. În plus, există chiar un program național în care micii fermieri pot intra pentru a deveni furnizori de pui tărănești pe piața națională. Este una dintre cele mai la îndemână idei de afaceri la țară.

Idei de afaceri la țară: cultivarea celor mai profitabile plante agricole

Este important ca atunci când te apuci să cultivi plante agricole, să te interesezi care sunt cele mai ușor de făcut, cu investiția cea mai mică și fără riscuri. Printre cele mai rentabile sunt: dovleceii, porumbul dulce, aronia, lavanda.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 35 de milioane de euro, din care se vor acorda finanțări nerambusabile de cel mult 200.000 de euro fiecărui proiect selectat pentru finanțare. Contribuția proprie a antreprenorilor va trebui să fie de 10% sau de 30%, în funcție de domeniul de activitate finanțat, scrie avocatnet.ro.

Proiectele pot fi depuse de următoarele categorii de beneficiari eligibibili:

 • persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale;
 • societățile cu răspundere limitată, sau societățile cu răsundere limitată debutante);
 • societățile pe acțiuni;
 • societățile agricole sau cooperativele agricole.

Este necesar ca întreprinderea să îndeplinească și celelalte criterii de eligibilitate:

 • să nu aibă datorii restante la bugetul general sau la bugetele locale;
 • să nu fie în stare de faliment, insolvență, incapacitate de plată;
 • să poată dovedi existența resurselor financiare proprii pentru asigurarea finanțării proiectului în bune condiții, până la încasarea ajutorului nerambursabil.

După publicarea listei activităților eligibile în anul 2017, societățile cu istoric sau societățile de tip start-up pot solicita sprijin financiar pentru:

 • producția de bunuri, precum sucuri și apă îmbuteliată, articole textile, mase plastice, mobilier etc.;
 • activități de servicii: croitorie, tâmplărie, agenții turistice, centre de fotocopiere, întocmirea de lucrări privind cadastrul și instabularea proprietăților etc.;
 • activități medicale;
 • activități sanitar-veterinare;
 • pensiuni agroturistice;
 • activități meșteșugărești: olărit, prelucrarea pietrei și a lemnului, țesut etc.;
 • activități de IT: realizare de site-uri web, realizarea de software, gestionarea unor platforme web;
 • industrii creative: producție de săpun „hand-made”, creație artistică, tipografii etc.

De ce documente vei avea nevoie

Depunerea unui proiect în cadrul PNDR 6.4 presupune pregătirea, în prealabil, a următoarelor documente:

 • cererea de finanțare - un model similar poate fi descărcat din acest articol;
 • planul de afaceri - pașii necesari pentru întocmirea lui sunt prezentați în acest articol;
 • documentele-suport, care au rolul de a fundamenta informațiile prezentate în cadrul planului de afaceri, precum: situații financiare, certificat de înregistrare, certificat constatator, contract de închiriere sau proprietate pentru locul de implementare al proiectului.

Cum se vor depune proiectele și cum se va face selecția

Documentația se va depune electronic, în cadrul aplicației disponibile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), respectând următorii pași:

 • crearea contului de utilizator și stabilirea unui nume și a unei parole. După ce contul este validat se poate merge la etapa următoare;
 • încărcarea cererii de finanțare, a planului de afaceri și a celorlalte documente;
 • transmiterea documentației. După ce acest pas este parcurs, utilizatorul are la dispoziție doar opțiunea de vizualizare a propriului proiect, fără a putea face modificări sau completări ale documentației transmise.

Mai multe detalii găsiţi aici.

 
 
Loading...