Cum poţi contesta un proces-verbal încheiat de poliţist

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mulţi dintre noi am trecut, măcar o dată, prin experienţa nu tocmai plăcută de a fi oprit de poliţişti pentru nereguli în trafic. Dar ce se întâmplă când agentul spune una, iar tu spui alta? Iată cum poţi contesta un proces-verbal încheiat de poliţişti, conform avocatnet.ro.

În 15 zile, la Judecătorie 

Documentul prin care suntem sancţionaţi de poliţişti în trafic se numeşte proces-verbal de contravenţie şi, de la momentul în care ne este înmânat sau comunicat, avem 15 zile ca să mergem la judecătorie să facem plângere în ceea ce-l priveşte. Astfel de procese se judecă foarte repede şi, de la momentul când depunem plângerea la instanţă, sancţiunea se suspendă.

“Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, scrie în Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001.

Aşadar, termenul pe care îl avem la dispoziţie ca să contestăm în scris procesul-verbal e de 15 zile de când poliţistul ni l-a înmânat sau de când a ajuns la noi. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăşi 30 de zile (astfel de plângeri se judecă mai repede).

Ce se întâmplă cu amenzile

Plângerea se depune alături de dosarul cauzei, care conţine probe pe care vrem să le folosim pentru a dovedi că avem dreptate. Copia procesului-verbal nu trebuie să lipsească, desigur. Originalul rămâne la dvs.

Atenţie! Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanţă şi până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti, conform Codului rutier. Dacă, să zicem, sancţiunea aplicată a fost suspendarea permisului, pe perioada aceasta aveţi dreptul să conduceţi. 

Cei care nu sunt de acord cu decizia judecătorului pot face şi apel împotriva hotărârii, în maximum 15 zile de la comunicare, la secţia de contencios administrativ a tribunalului. “Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Apelul suspendă executarea hotărârii”, se precizează în ordonanţă.

Ce trebuie să conţină procesul-verbal

Ordonanţa mai prevede că lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal (altfel spus, amenda sau altă sancţiune nu au o bază legală valabilă şi pot fi contestate cu succes). Dacă, să zicem, poliţistul îşi trece doar numele, iar nu şi prenumele sau uită să se semneze, putem scăpa de sancţiune contestând procesul-verbal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net