Cum a rezolvat cel mai important caz de la EULEX românca Roxana Comșa

Ultima actualizare:

    Oliver Ivanovic a fost găsit vionvat pentru crime de război împotriva mai multor etnici albanezifoto: inserbia.info
Oliver Ivanovic a fost găsit vionvat pentru crime de război împotriva mai multor etnici albanezifoto: inserbia.info

O curte internațională de justiție cu sediul în Kosovo a condamnat un lider sârb la închisoare pentru crime de război comise împotriva mai multor albanezi etnici. Cea care a rezolvat cazul este chiar românca Roxana Comșa, judecătoare la Eulex, în Kosovo.

Oliver Ivanovic (62 de ani), unul dintre principalii lideri politici ai sârbilor din nordul Kosovo, a primit o sentință de nouă ani de închisoare din partea unui tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo (EULEX), în fruntea căreia se află președinta Roxana Comșa. Potrivit dw.com, politicianul a fost găsit vinovat pentru instigarea paramilitarilor sârbi împotriva a mai multor civili albanezi etnici. Patru dintre aceștia au fost omorâți.

„Oliver Ivanovic știa de operațiunea de operațiunea de expulzare și ucidere a civililor albanezi etnici. Purta o uniformă albastră și era înarmat”, a declarat judecătoarea Comșa. „În acea zi, s-a alăturat de bunăvoie planului, știind că se va sfârși cu omorurile care au avut loc. Victimele au fost aduse în fața familiilor lor, iar mai târziu au fost executate”, a continuat ea.

Mai mult, potrivit agerpres.ro, Ivanovic ar fi îndemnat paramilitarii să execute ordinele de ucidere. Atunci când aceștia l-a întrebat „Ce facem cu albanezii?”, el a răspuns: „Nu întrebați nimic, executați ordinele”. Roxana Comșa a dat citire verdictului, condamându-l pe liderul sârb la nouă ani de închisoare.

Oficialii sârbi au declarat condamnarea lui Ivanovic ca fiind o mișcare politică menită să umilească țara. Relațiile dintre Serbia și Kosovo sunt tensionate, iar Marko Djuric, președintele biroului Serbiei la Kosovo, a declarat că șansele ca acestea să revină la normal sunt foarte mici.

Albanezii, care dețin o majoritate de 90% în Kosovo, au lansat o insurgență împotriva regimului de la Belgrad în anul 1998, lupta devenind un adevărat război în anul următor. Kosovo s-a desprins de la legile Serbiei după ce NATO a bombardat țara pentru a opri crimele și expulzările albanezilor de pe teritoriu.

Kosovo speră să se alăture Uniunii Europene în viitorul apropiat, iar negocierile sunt în curs de desfășurare cu oficialii din Bruxelles încă din anul 2013. Independența Kosovo nu a fost recunoscută de Serbia și de alte cinci state dintre cele 28 de membre ale UE. Serbia, de asemenea, aspiră să devină membră a Uniunii Europene, iar ambele țări ar trebui să normalizeze relațiile pentru ca alăturarea lor la Uniune să fie luată în considerare.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net