Cum s-a format tornada care a lovit cu o viteză de 90 km/h în județul Călărași

Ultima actualizare:

    O tornadă foarte puternică s-a format în județul Călărași în urmă cu doar câteva zilefoto: captură Facebook
O tornadă foarte puternică s-a format în județul Călărași în urmă cu doar câteva zilefoto: captură Facebook

Imaginile cu tornada care s-a format marți după-amiază în județul Călărași, în dreptul localității Drajna, răsturnând un autocar și distrugând acoperișul mai multor case, au fost îndelung comentate pe rețelele de socializare. Specialiștii au explicat cum s-a format tornada și de ce Bărăganul este o zonă predilectă pentru asemenea fenomene meteo extreme.

Specialiștii în meteorogie au explicat în ce condiții se formează tornadele, un fenomen meteo destul de rar întâlnit pe teritoriul țării noastre. „Tornada de la Drajna s-a format în momentul în care frontul atmosferic rece care a pătruns în România, din Bulgaria, în cursul dimineţii, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald din estul Munteniei. Din cauza temperaturilor ridicate s-au dezvoltat foarte mult norii cumulonimbus, a căror înălţime a atins 13-14 kilometri. La această situaţie a contribuit şi Dunărea, apă dulce, care în timpul zilei se încălzeşte, iar în vecinătatea unei mase de aer rece dă naştere acestui fenomen. Vorbim cu adevărat despre o tornadă grozavă, adică puternică şi care s-a format ca o pâlnie de sus în jos şi de jos în sus”, a precizat Mariana Frăţilă, meteorolog la Centrul Meteorologic Dobrogea, citat de Adevărul.

Viteza în interiorul tornadei a fost de până la 90 km/h

Norii cumulonimbus sunt nori de furtună, formaţi din vapori de apă sub acţiunea unui vânt ascendent. Meteorologul spune astfel de fenomene se produc în sezonul cald, când se pot înregistra diferenţe termice semnificative între fronturile atmosferice. „ Bărăganul este o zonă predilectă pentru astfel de fenomene, pentru că este zonă de câmpie se încinge foarte repede, iar temperaturile cresc foarte mult. Repet, Dunărea contribuie la formarea acestui fenomen. Viteza vântului din interiorul tornadei a fost de până la 90 de kilometri/h, conform datelor pe care le deţinem”, a adăugat specialistul.

Tornada a răsturnat un autocar cu 40 de pasageri

Tornada a lovit solul, marţi după-amiază, în jurul orei 17.45, în zona satului Drajna, din comuna Dragalina, județul Călăraşi. Acoperişurile locuinţelor care s-au aflat în calea vârtejului au fost spulberate şi mai mult copaci au fost doborâţi. Şi alimentarea cu energie electrică a fost afecatată în unele locuinţe. Un autocar cu 40 de pasageri a fost luat pe sus de vântul puternic de pe DN 21 Călăraşi-Slobozia şi purtat mai bine de 50 de metri în aer, după care a fost aruncat în mijlocul câmpului.

Potrivit lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă, opt oameni au fost transportaţi la spitalul din Slobozia în urma răsturnării autocarului din cauza tornadei de la Drajna. Din primele informaţii, au fost afectate mai multe case din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

Citește și:

O tornadă a lovit România! Fenomenul a apărut în Munţii Măcinului

Fenomen meteo extrem de rar în Europa. Imagini incredibile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net