Cum să te fereşti de ţepele restaurantelor

Ultima actualizare:

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor închid restaurant după restaurant în urma controalelor care scot la iveală că bucureştenilor li se dă mâncare alterată gătită în bucătării infecte. Specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi la modul în care este servită mâncarea şi să cerem bonul fiscal de fiecare dată.

Neregulile igienico-sanitare din restaurantele din Capitală dau de lucru comisarilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi de gândit celor care preferă să ia masa în oraş. După ce au luat la rând localurile cu specific asiatic punând lacătul pe mai multe dintre acestea, inspectorii ANPC au intrat în mall-uri şi au luat la puricat restaurantele din zona food. Mai exact, de această dată au fost vizate locurile de luat masa din complexul SUN Plaza Bucureşti. 

Alimente expirate şi oale murdare

Aici au descoperit alimente expirate, carne fără etichetă şi produse alimentare depozitate necorespunzător. Reprezentanţii consumatorilor cer închiderea acestor locaţii şi fac apel ca oamenii să fie atenţi şi să solicite întotdeauna bonul fiscal.

Peste 490 de kg de alimente au fost confiscate numai de la restaurantele din SUN Plaza. În schimb, comercianţii au primit amenzi în valoare de 170.000 de lei, iar unii dintre ei s-au ales şi cu lacăt pe uşă, printre aceştia numărându-se Imbiss Grill, Osteria di David, Li-Wu, Golden Woks şi Rustic. Conform inspectorilor de la ANPC, dintre cele şapte restaurante închise vineri seară, şase şi-au rezolvat problemele în cursul nopţii şi au fost redeschise sâmbătă.

De ce e bonul important?

“În situaţia în care este o problemă, bonul este documentul probatoriu că au achiziţionat din locul respectiv”. Cu toate acestea, şeful ANPC recunoaşte că puterea consumatorilor este limitată, iar crucial este modul în care intervin autorităţile. „Consumatorul ar trebui să aibă încredere în autorităţi, iar în situaţia de faţă, noi ne-am făcut datoria şi am eliminat absolut toate neconformităţile”, a precizat Anghel.

Consumatorii să ceară banii înapoi

Bucureştenii care ştiu că au consumat produse alimentare în perioada de proximitate a controalelor ANPC în restaurantele cu nereguli ar trebui să ceară banii înapoi, spune şi preşedintele Organizaţiei pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons, Sorin Mierlea. „Ar fi binevenit ca aceste persoane, dar mai ales copiii şi persoanele în vârstă, să-şi facă un set de analize, pentru a vedea dacă nu au cumva vreo problemă de sănătate din cauza alimentelor consumate”, a precizat Mierlea.

Consumatorii sunt îndemnaţi să fie mai atenţi ce şi de unde cumpără. „În momentul în care alegem un restaurant, prezumăm că autorităţile şi-au făcut treaba şi că acesta are avizele şi autorizaţiile de funcţionare. Ceea ce putem face este să solicităm bonul fiscal, pentru a avea o dovadă justificativă în caz că vrem să ne recuperăm dauna materială”, susţine şi Mierlea.

Atenţie la etichete!

”În situaţia de la Sun Plaza, mesele calde ale operatorilor economici fie nu funcţionau, fie nu ajungeau la temperaturile la care ar trebui. Mai mult, mare parte a produselor erau gătite, fierte, apoi congelate. În plus, existau foarte multe produse expirate care urmau să fie preparate, unele alterate, altele mucegăite, a explicat directorul ANPC, Paul Anghel.

Acesta are şi câteva sfaturi pentru consumatorii care obişnuiesc să mănânce în oraş. „Consumatorii ar trebui să verifice cu atenţie tichetele pe care sunt scrise preţurile şi pe care sunt detaliate ingredientele pentru că acolo sunt scoşi în evidenţă alergenii. Ar trebui să ştie că mâncarea trebuie servită la o temperatură de aproximativ 60 de grade şi unde nu primesc preparate care nu sunt calde, ar trebui să refuze mâncarea”, a explicat Anghel, adăugând că cererea şi păstrarea bonului este crucială.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net