Elevii de clasa a XII-a au încheiat cursurile vineri, 31 mai. De luni intră în febra examenului de Bacalaureat. Cei de clasa a VIII-a termină şi ei şcoala vinerea viitoare (7 iunie), iar pe 18 iunie începe Evaluarea Naţională. Emoţii, emoţii şi iar emoţii atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Psihologii vă ajută să le depăşiţi cu bine.


Susţinere morală

Învăţatul şi revizuirea materiei din patru ani în doar câteva zile e un lucru imposibil. „Nu se îngraşă porcul în ajun”, spune psihologul Mihaela Vintilă. Ce se mai poate face acum, pe ultima sută de metri? Să lucrăm cu emoţiile şi să ne axăm pe încurajare. Examenul este asociat de orice elev cu frica şi cu emoţia eşecului.

„Nu-i spune că e prost, slab pregătit, nu-l certa, nu-l pedepsi. E mult prea târziu acum pentru reproşuri. Acestea îi scad şi mai mult încrederea în el, mai ales într-o perioadă a vieţii – adolescenţa – în care e mult mai sensibil şi instabil emoţional. Ca părinte, trebuie să fii suport moral, nu un stres suplimentar, să-l îmbărbătezi, să-i spui că e puternic, deştept”, spune Mihaela Vintilă. 

Atmosferă plăcută în familie

Părinţii îl mai pot ajuta pe copil având grijă ca atmosfera în familie să fie una liniştită, fără scandaluri, tătic băut, mămică cicălitoare. Nu-i trasaţi sarcini suplimentare, de pildă făcut curăţenie în cameră sau spălat vasele. Lăsaţi-l să-şi consume puţinul timp liber relaxându-se aşa cum îi place.

„3-4 ore pe zi de relaxare sunt suficiente. În această perioadă poate ieşi cu prietenii să ia o gură de aer, se poate juca, poate privi un film sau sta la calculator. Nu îi confiscaţi telefonul de care nu se dezlipeşte, va sta cu gândul la el şi, ca formă de protest, tot nu va învăţa. Motivaţi-l să fie responsabil şi să ia singur în serios acest examen important din viaţa sa”, adaugă psihologul. 

Odihna şi alimentaţia sunt şi ele foarte importante

Gătiţi-le mâncărurile preferate, mizând pe legume, proteine de calitate şi grăsimi bune. Un copil care face efort intelectual are nevoie şi de dulciuri, aşa că nu le interziceţi atâta timp cât nu exagerează. Trebuie să doarmă între 7 şi 9 ore pe zi, să se culce devreme, iar în rest să înveţe, să recapituleze. Dacă se poate, îl puteţi trimite la 2-3 şedinţe de meditaţie la materia la care e mai slab pregătit. Cu o zi înainte de examen, trebuie să fie odihnit, cu moralul ridicat şi cu buletinul la el. Mult succes!

Calendarul Bacalaureatului

 

 • 3 iunie - proba orală la limba română (proba A) 
 • 4 iunie - proba orală la limba maternă (5-6 iunie) 
 • 7, 10 și 11 iunie - evaluarea competențelor digitale (proba D) 
 • 12 - 13 iunie - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) 
 • 1 iulie - Limba si literatura română (proba E a)
 • 2 iulie - Limba şi literatura maternă (proba E b)
 • 3 iulie - proba obligatorie a profilului (proba E c) 
 • 4 iulie - proba la alegere a profilului și specializării (proba E d)
 • 8 iulie - afișarea primelor rezultate și depunerea contestațiilor
 • 9 - 2 iulie - vor fi soluționate contestațiile 
 • 13 iulie - afișarea rezultatelor finale.

Calendarul Evaluării Naţionale

 • 18 iunie – proba scrisă la limba şi literatura română
 • 20 iunie – proba scrisă la matematică
 • 21 iunie – proba la limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).

Primele rezultate se vor afişa la 25 iunie, iar cele finale, după contestaţii, la 29 iunie. 

În perioada 3-7 iunie se vor completa opţiunile pentru admiterea la liceu. 

 
 
Loading...