Până la Revoluţia din decembrie 1989 românii aveau, de Anul Nou, cam aceleaşi opţiuni de a petrece Revelionul ca şi astăzi. Adică acasă cu familia, ori într-un mediu organizat, de obicei la restaurant, cu prietenii. Însă, pentru masa festivă se făceau eforturi enorme, cu multe luni înainte.


În noaptea dintre ani, românii petreceau și în comunism. Făceau platouri cu salată de boef, sarmale, fripturi, cozonaci și prăjituri. Doar că toate se strângeau din timp, se stătea la cozi, ori apelau la ”pile, relații, cunoștințe”. Plus, că în noaptea de Revelion, programul la TV era prelungit și erau prezenți majoritatea marilor actori din Generația de Aur.

cum_petreceau_romanii_revelionul_in_comunism.jpg

cum_petreceau_romanii_revelionul_in_comunism
În anii 80, cei mai mulți români petreceau Revelionul acasă cu familia sau cu prietenii
FOTO: historia.ro

Cum sărbătoreau românii Revelionul în perioada comunistă

Românii stăteau la cozi și cumpărau orice. Pentru piftie se mulțumeau cu picioare de porc, varza pentru sarmale o puneau chiar ei la butoi, iar murăturile erau drămuite ca să ajungă până la Revelion.

Restaurantele organizau mese festive, dar numai pentru cei care îşi permiteau o astfel de distracţie. Totuși, pe masă se aflau altfel de meniuri, mai sofisticate, decât puteau găsi în comerţ.

comunism-coada_carne.jpg

comunism-coada_carne
Românii stateau la cozi uriașe pentru un kilogram de carne
FOTO: historia.ro

 

Bananele, portocalele, măslinele, caşcavalul, cremvurştii erau atunci un mare lux, iar petrecăreţii se puteau bucura din plin de "minunăţiile" din farfurii, la care aveau acces poate o dată pe an.

Marea majoritate a românilor alegea ca petrecerea de Anul Nou să se desfăşoare acasă, în compania celor dragi, motiv pentru gospodine să-şi etaleze talentul gastronomic, cu preparate făcute în casă, în timp ce bărbaţii aveau sarcina de a se aproviziona cu băuturi alcoolice și sifoane.

Programul TV de Revelion

Odată pregătită masa, oamenii se aşezau în jurul televizorului alb-negru pentru a urmări programul de Revelion al Televiziunii Române, fiind pentru ei singura noapte din an când aveau parte de ceva diferit, pregătit de artişti şi regizori cu mai multe luni înainte.

program_tvr_radio_revelion_comunism.jpg

program_tvr_radio_revelion_comunism
În noaptea de Revelion, programul la TV era prelungit și erau prezenți majoritatea marilor actori din Generația de Aur
FOTO: historia.ro

 

Din programul de Revelion erau nelipsite cântecele marilor artişti de muzică uşoară românească precum Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer sau Dan Spătaru, urmate de anecdotele lui Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Amza Pelea,Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Programul era redifuzat a doua zi, sub denumirea "Dacă doriţi să revedeţi".

Erau şi români care se îngrijeau să aibă un casetofon sau un magnetofon la care să asculte sau să danseze şlagărele româneşti şi internaţionale la modă, ultimele procurate pe sub mână.

Nu exista Revelion fără mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu

În vremea regimului comunist, nu exista Revelion fără mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu.

 

 

An de an, la miezul nopţii, programul oferit de TVR includea mesajul fostului dictator, care începea cu ”dragi tovarăşi şi pretini” şi în care  le vorbea românilor despre ”realizările socialiste”.

Mesajul lui Ceauşescu era urmat de Hora Unirii, după ce ceasul bătea prima oră a noului an, iar nelipsită de la încheierea programului de Revelion era ”Periniţa”. Odată cu ritmurile îndrăgitului dans tradiţional românesc se dădea ”stingerea” nopţii dintre ani. De altfel, în ultimile zile înainte de încheierea anului, la televizor românii vedeau emisiuni de bilanţ, în care oamenii muncii aveau depăşiri ale planurilor de producţie.

Excepţia o reprezenta faptul că pe atunci nu era voie să ieşi în stradă la miezul nopţii, nu erau nici artificiile, cu atât mai puţin petardele. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Vă mai amintiți? Cum trăiau românii în comunism

Cum învățau elevii în comunism. Uniforma era obligatorie

 
 
Loading...