Cum a ”scăpat” primarul de comună de 100 de asistați social. I-a trimis la școală

Ultima actualizare:

    Autoritățile vor ca asistații social apți de muncă să învețe o meserieFOTO: adevarul.ro
Autoritățile vor ca asistații social apți de muncă să învețe o meserieFOTO: adevarul.ro

Stăteau la mila statului, dar au primar destoinic. O sută de asistați social au un loc de muncă azi pentru că edilul a găsit o soluție să le ofere o viață mai bună: i-a trimis la școală.

Un primar de comună din judeţul Botoşani a accesat fonduri europene pentru a-şi califica sătenii şi pentru a le găsi locuri de muncă. În program au fost incluşi mulţi asistaţi social sau oamenii fără nici un fel de serviciu sau calificare.

În comuna Hilişeu Horia, situată la marginea de nord a României, autorităţile locale au găsit o metodă de a califica şi angaja pe sătenii care nu au loc de muncă sau încasează ajutoare sociale.

Mai precis, au reuşit să atragă fonduri europene pentru a-i şcolariza şi califica într-o meserie căutată pe piaţa muncii. Aproximativ 80% dintre cei calificaţi şi-au găsit deja un loc de muncă, scrie adevarul.ro.

”Noi am vrut să-i ajutăm, în mod real, să se descurce în societate. Să trăiască demn, să nu fie dependenţi de stat sau să trăiască în sărăcie, ei şi copiii lor”, spune Ioan Butnaru (PSD), primarul din Hilişeu Horia, citat de adevarul.ro.

Încă de la sfârşitul anului 2017, autorităţile locale din Hilişeu Horia au accesat un proiect cu finanţare europeană în valoarea de peste 3,8 milioane de euro. Este un proiect mamut destinat combaterii sărăciei la graniţa de nord a României cu Ucraina. Pe lângă alte componente, acest proiect presupunea şi organizarea de cursuri de calificare a sătenilor într-o meserie căutată pe piaţa muncii. Scopul era clar, combaterea sărăciei fără a oferi pomană.

”În nici un caz ajutoare sociale. Din contră le dăm undiţa şi îi învăţăm să pescuiască”, spune edilul din Hilişeu, citat de adevarul.ro.

Asistații social au fost trimiși la școală

Cursurile au început în primăvară şi s-au întins pe durata a câteva luni. Într-o primă fază au fost în jur de 100 de cursanţi, selecţionaţi din rândul nevoiaşilor şi a celor care aveau nevoie de un serviciu. Domeniile în care aceştia au fost calificaţi sunt patiser, brutar şi lucrător în comerţ, meserii căutate în zonă, dar şi în judeţul Suceava. Sunt meserii care au căutare în zonă.

Asistaţii social trebuie să participe la aceste cursuri. Dacă refuză o meserie pentru care sunt calificaţi riscă să piardă ajutorul de la stat.

Totodată în comuna Hilişeu Horia se fac şi cursuri de alfabetizare pentru adulţii care nu au reuşit să facă opt clase. Cele opt clase sunt folositoare pentru a urma un curs de calificare. În România, prin lege, doar cei care au opt clase se pot califica.

Citește și:

S-a schimbat legea! Ce pățesc asistații social care refuză să muncească

Câștigi bani la școală. Colegiul care pregătește vânzători de hipermarket

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net