Deși programul difuzat de TVR1 în noaptea dintre ani a stârnit controverse în spațiul public, fiind catalogat drept „o bășcălie”, unul dintre protagoniștii show-ului de Revelion, Mugur Mihăescu, apără în continuare conceptul și susține că audiența din acest an a postului anterior menționat le-a depășit detașat pe cele din anii anteriori.


Invitat în cadrul unei ediții speciale la Antena 3, Mugur Mihăescu a vorbit despre scandalul momentului: Revelionul TVR. Programul dintre ani difuzat de TVR1 a primit critici vehemente, protagoniștii show-ului fiind acuzați că au luat în derâdere pandemia și măsurile de distanțare și de protecție împotriva coronaviruslui și nu numai.

Ce spune Mugur Mihăescu despre Revelionul TVR

Mihăescu se apără însă, susținând că multora li s-a părut „excepțional” programul dintre ani difuzat de TVR și, comparând cu ultimii 10 ani, audiențele postului au fost „explozive”. De asemenea, acesta i-a răspuns și deputatului USR Iulian Bulai, rugându-i pe liderii partidului să îl demită din funcție în urma declarațiilor sale.

Doina Gradea, reacție în scandalul programului de Revelion de la TVR 1: "Băşcălia e una, satira e altceva"

doina-gradea-7525508-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg


Doina Gradea, presedintele - director general al SRTv
foto: Mediafax

Dorina Rusu, membră în Consiliul Național al Audiovizualului, a acuzat televiziunea publică de instigare la nerespectarea regulilor de protecție anti-coronavirus. În același timp, deputatul USR Iulian Bulai a scris pe Facebook că personajele alese de TVR, adică Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu și Dan Bittman, sunt "oameni declaraţi fani ai teoriilor conspiraţiilor". „În noaptea de Revelion, televiziunea publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust şi pe cele ale bunului-simţ, ci şi legislaţia audiovizualului”, afirmă Dorina Rusu într-un comunicat. Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile virulente pe care le-a stârnit programul de Revelion de la TVR1.

Doina Gradea, reacție în scandalul programului de Revelion de la TVR 1

Deputatul Iulian Bulai (Președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților) spune pe Facebook că ”Doina Gradea trebuie să plece”. Am parcurs textul să aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta și m-am lămurit. Ca mesajul meu să fie clar și să nu ne pierdem în amănunte, iată părerea mea:

 

  • ”Pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”, e de părere domnul deputat Bulai . Mi-e greu să cred că domnia sa nu știe ce înseamnă bășcălie dar dacă, totuși,  îi scapă sensul, îi pot spune că bășcălia e una, satira e altceva. Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie. 

 

  • Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experiența de zeci de ani în televiziune m-a învățat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion își asumă acest program iar din cifrele de audiență rezultă că nu a fost o alegere greșită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.

 

  • Aș reaminti aici, în treacăt, că Televiziunea Națională a fost încă de la debutul pandemiei (și continuă să fie) alături de autorități, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei - puteți contrazice asta, domnule deputat  Bulai?

 

  • Acest program de Revelion nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcționează, și nici legislația audiovizuală. Cu respectul pe care-l port aleșilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să considerați că televiziunea publică este și poate fi oricând un subiect al discuțiilor oficiale, nu al declarațiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică  - în trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există și TVR înregistrează un profit real.  (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)

 

  • În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenția, ceva grav. ”Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia” - frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ și până la esența lor, trădează vorbele unui mic dictator. Amenințarea directă a unui șef de instituție din partea unui parlamentar este o situație fără precedent și foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul?  Veți ”curăța” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toți PSD-iștii din TVR - înainte de a vă întreba cum veți face asta, am și alte curiozități: cum veți identifica PSD-iștii, prin ce metode? Și ce altă instituție de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveți idee către ce alunecați dumneavoastră aici? Bref, ar trebui să recitiți și să reflectați la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veți recunoaște că ați greșit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteți ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenție!, să nu ziceți că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului și se poate întoarce împotriva celui care o dictează.

În încheiere, vă urez un An Nou cu inspirație și echilibru!
Doina Gradea
Președinte-Director General al SRTv

PS: În buna tradiție a Televiziunii Române, din respect pentru telespectatori, vă facem cunoscut că, sub genericul devenit brand ”Dacă doriți să revedeți”, managementul TVR 1 și TVR 2 poate decide să reprogrameze programul de Revelion.

Citește și:

Cum a arătat bășcălia de la Revelionul TVR. Iohannis, interpretat spunând: „În 2021, tre’ să fii tare bou să mai stai închis în casă”

Reacții virulente după Revelionul TVR: "O bășcălie la adresa pandemiei". Câți bani ar fi încasat Mugur Mihăescu

 

Mugur Mihăescu cere demiterea lui Iulian Bulai

„Acest om căruia nu îi pronunț numele și-a permis să spună că sunt conspiraționist. Îi rog oficial pe conducătorii partidului acestuia, adică pe domnul Dacian Cioloș și pe domnul Dan Barna să îl demită din partid pe acest individ. Nu are ce căuta acolo unul cu apucături naziste, mai ales că vorbim de un partid progresist. Delirează”, a declarat Mugur Mihăescu, explicând că numai pe vremea comunismului a mai avut de a face cu așa o situație în care s-ar îngrădi dreptul la liberă exprimare.

„Dacă dumneavoastră domnilor președinți ai acestui partid îl apărați pe acest individ care spune că noi subminăm și că această bășcălie ieftină subminează și nu avem voie să râdem.... Asta nu au mai făcut-o decât comuniștii în 1988 cu mine pe scenă.

Când eram la Festivalul Arte și creații studențești în Timișoara am băgat o 'șopârlă' despre Nicolae Ceaușescu, au trimis tot publicul acasă, pentru că publicul se ridicase în picioare, dar, nu-i așa, el nu era educat, și pe urmă festivalul s-a ținut în spatele ușilor închise cu o comisie de 4-5 inși în fața ta", a mai povestit Mugur Mihăescu.

 

 

 
 
Loading...