Cum se transmite varicela, boala de care suferă Paul Ipate

Ultima actualizare:
Jojo a făcut anunţul pe Facebook. Paul Ipate are varicelă
Jojo a făcut anunţul pe Facebook. Paul Ipate are varicelă

Paul Ipate şi fiica lui şi al Cătălinei Grama (Jojo), suferă de varicelă. Actorul şi Zora s-au îmbolnăvit la scurt timp după ce Achim, băiatul familiei, a suferit de aceeaşi boală. Acum cei doi sunt în carantină şi se tratează cu mixtură mentolată. Medicii spun că variceala este o boală contagioasă care se transmite foarte uşor.

Informaţia potrivit căreia paul Ipate a făcut varicelă a fost dată chiar de soţia sa, Jojo, pe contul său de Facebook.

"Achim a facut varicelă şi a încheiat cu ea acum două zile, şi acum şi Paul Ipate şi Zori au. Deci...suntem la domiciliu cu textele în brate si mixtură mentolată. Zori are o faza mai uşoară si sa dea Domnul să rămână aşa! Aşadar nu prea sunt eu cu chef de stories şi de altele. Peste câteva zile promit că o să vin cu mai multă energie către voi. Acum aştept energia voastră bună să vină catre noi pentru că avem nevoie de ea!", a scris Jojo.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel vorbeşte despre varicelă
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel vorbeşte despre varicelă

Ce este varicela şi cum se transmite

Medicii spun că varicela, cunoscută şi sub denumirea de vărsat de vânt face parte din bolile copilăriei. Este o boală comună  care se poate face cam până la vârsta de 12 ani. Simptomele varicelei sunt iniţial asemănătoare unei răceli uşoare, cu durere în gât şi febră moderată. Apoi tot corpul se umple cu pete roşii. Contaminarea cu varicelă este mai frecventă iarna şi primavara. Simptomele trec de regulă fara vreun tratament deosebit însa varicela este foarte contagioasă.

De altfel, în România este epidemie de varicelă din 2018. În acest moment, zeci de copii, dar şi adulţi sunt internaţi la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală.

„Este o boală virală care se transmite pe calea aerului şi care are un indice de contagiozitete de peste 95%. Ea se tratează. Există medicamente anti-virale foarte eficiente dar important este să nu se ajungă acolo. Boala durează 21 de zile. Trebuie să te izolezi la domiciliu, să nu îi dai şi altora, te scarpini, iar rănile se pot infecta. Este o boală disconfortantă”, a declarat pentru Click! Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.


    Prof.dr. Adrian Streinu Cercel vorbeşte despre varicelăfoto: arhivă Adevărul
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel vorbeşte despre varicelăfoto: arhivă Adevărul

Cât de gravă este varicela şi cum ne protejăm

Tot vaccinul este şi în acest caz principala metodă de protecţie, având în vedere gradul mare de contagiozitate.

„Există vaccin şi pentru copii, există vaccin şi pentru oameni mari, care au trecut prin varicelă şi îi protejează de zona zoster. Pentru o persoană care are varicelă şi se vindecă, pentru că majoritatea se vindecă, există riscul ca, la bătrâneţe, sau la o boală cum ar fidiabet, ciroză, etc, să facă „zonă” . Care din păcate are o serie de complicaţii. Pot să compromită ochiul, pot să dea encefalite cu forme letale sau poate să lase o durere care poate să dureze ani de zile să pună persoana respectivă să îşi ducă o viaţă normală. Astfel, după zeci de ani s-a reuşit punerea la punct a acestor vaccinuri împotriva virusului varicelo-zosterian. Lumea dacă vrea, poate să se protejeze”, a mai spus Adrian Streinu Cercel

Vaccinul antivaricelă nu este însă pe lista obligatorie și costă aproximativ 100 de lei. Medicii recomandă vaccinul antivaricelă după vârsta de un an. În următoarele şase săptămâni, după administrarea acestuia , sunt interzise produsele cu salicilaţi, fiindcă pot cauza o boală gravă care afecteaza toate organele corpului.

Jojo și Paul Ipate au format un cuplu perfect la Asia Express.  Ea a spus că în acest concurs a avut ocazia să-l redescopere pe Paul care a fost lângă ea şi a ajutat-o extrem de mult.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net