Cum a supraviețuit o tânără cancerului la sân. Era însărcinată în 4 luni când a aflat

Ultima actualizare:

    Loredana Batarigă era însărcinată în 4 luni când a aflat că are cancer la sân
Loredana Batarigă era însărcinată în 4 luni când a aflat că are cancer la sân

Era fericită, abia aflase că va fi mamă pentru a doua oară, când a primit vestea șocantă. Avea cancer la sân. Gândul că nu va apuca să-și țină prea mult timp bebelușul la piept a făcut-o pe Loredana Batarigă să lupte pentru viața ei. Și a reușit!

A văzut moartea cu ochii! În urmă cu 4 ani și jumătate, Loredanei Batarigă (41 de ani) i s-a pus un diagnostic crud: tumoră agresivă la sân.

Era însărcinată în luna a patra și avea acasă un copil cu autism. Nu-și putea permite să piardă lupta cu viața.

Medicii au sfătuit-o să nască prematur ca să se salveze

“Sincer, ca orice pacient aflat în postura asta, mi-a trecut prin cap că până aici mi-a fost dat să trăiesc și am suferit îngrozitor, mi-au trecut tot felul de gânduri prin cap, dar era ceva normal, eram într-o stare de șoc. Am consultat câțiva doctori de specialitate oncologică și toți îmi recomandau să nasc prematur cu riscurile de rigoare, ca să mă salvez. Sfatul nu mi se potrivea deloc, mai ales că acasă mai aveam o fetiță de 10 ani cu handicap grav, diagnostic cu autism”, a povestit femeia în cadrul Conferinţei naționale “Metamorfoza tratamentului cancerului mamar“.

A scăpat de cancer la sân prin operație

După multe nopți nedormite și gânduri negre, Loredana a găsit medicul care să o lase să ducă sarcina până la capăt. Imediat după  ce a adus pe lume copilul a început investigațiile și ședințele de chimioterapie, care nu au ajutat-o însă să se vindece.

A urmat intervenția chirurgicală în timpul căreia i-a fost extirpat sânul și i s-a făcut reconstrucție mamară.

“Mi-au rămas întipărite în minte cuvintele domnului doctor Alexandru Blidaru. Îmi spunea: <Să știi că eu nu sunt Dumnezeu și nu fac minuni! Grija mea este să te vindec!>”

S-a trezit cu tumoră la sân după 6 luni de la control

Un alt caz este cel al Silviei Lungu. La începutul lui 2018, a aflat că are cancer la sân, asta deși își făcea controale regulate în fiecare an.

”Culmea este că am făcut testul pentru a vedea dacă era o formă genetică sau nu, având în vedere că mama murise de această afecțiune. Nu aveam însă gena. A fost un cancer care a apărut pur și simplu. În 6 luni, tumora crescuse la 4 cm. Sunt câteva lucruri care mi s-au părut importante în această experiență. Să te înconjori de oameni care să nu te perceapă ca pe un bolnav și să vorbească continuu numai despre asta. Și foarte important, să ai încredere în medicul tău și în echipa dumnealui. Altfel, este foarte greu să faci față provocării”, este de părere Silvia.

Cazurile de cancer la sân vor crește la 10.000 pe an

Și din păcate, cazurile de cancer mamar vor fi din ce în ce mai multe. “Incidența cancerului mamar este în creștere în România și se estimează că în anii următori va ajunge la același nivel ca în țările din Europa Occidentală și numărul de cazuri noi va depăși 10.000 pe an. Din păcate, rata mortalității crește în același ritm alarmant”, a declarat prof. dr. Alexandru Blidaru, Președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.

Un procent alarmant este și în cazul femeilor cărora li se scoate un sân, dar nu recurg la reconstrucție după.

 “Chirurgia cancerului mamar a devenit mult mai nuanțată și individualizată, iar renunțarea la mastectomie e un lucru care s-a întâmplat peste tot în lume, chiar dacă în ritmuri diferite. În România însă, din cauza contextului socio-economic, diagnosticului de multe ori tardiv, mentalității pacienților, medicilor și populației în general, mastectomia este încă privită ca singura soluție sigură de vindecare a bolii și, din păcate, multe paciente nu beneficiază de reconstrucție mamară, chiar dacă există un program național în această direcție. Suntem foarte departe de procentele de reconstrucție post mastectomie efectuate la nivel mondial. Dacă în lume 60- 80 % dintre paciente beneficiază de reconstrucție, în țara noastră procentul este în jur de 5%”, a precizat Blidaru, cu prilejul deschiderii celei de-a VI-a ediții a conferinţei dedicată cancerului mamar.

Alexandru Blidaru, unul dintre cei mai renumiți medici oncologi din România
Alexandru Blidaru, unul dintre cei mai renumiți medici oncologi din România
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net