Cum trăiau Elena și Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile menajerei analfabete

Ultima actualizare:
Suzana Andreiaş, menajera lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a dezvăluit intimităţi şi preferinţe ale cuplului, aşa cum le văzuse ea
Suzana Andreiaş, menajera lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a dezvăluit intimităţi şi preferinţe ale cuplului, aşa cum le văzuse ea

Timp de 30 de ani, Suzana Andreiaș a fost administrator al palatelor lui Nicolae Ceaușescu. Adică, om de încredere, menajeră și bucătăreasă. Ea fost unul dintre cei mai apropiați observatori ai vieții cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu. Uite cum traiau Elena si Nicolae Ceausescu. Dezvăluirile menajerei analfabete!

Suzana Andreiaș a dezvăluit tabieturile “tovarășului“, mofturile “tovarășei“, felurile de mâncare și toaletele preferate ale celor doi, precum și intrigile de la Snagov ori din Primăverii, scrie historia.ro. Femeia a făcut dezlăluiri care au fost strânse de Maria Dobrescu în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial", (Editura Amalteea, Bucureşti, 2004).

Angajaţilor de le reşedinţele din Primăverii, Snagov, Predeal şi Neptun li se interzicea să discute în exterior despre locul şi obiectul muncii. Selectaţi, instruiţi şi urmăriţi de Securitate, membrii personalului de la reşedinţele Ceauşeştilor munceau şi relaţionau cu ceilalţi după reguli stricte.

Suzana Andreiaş, menajera lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a dezvăluit intimităţi şi preferinţe ale cuplului, aşa cum le văzuse ea. Îngrijindu-se de toate nevoile „celor mai iubiţi fii ai poporului", angajaţii aveau atribuţii şi reguli stricte. Li se interziceau orice discuţii despre locul şi obiectul muncii, acasă, cu membrii familiei sau cu prietenii. După instructajele securiştilor la angajare, cei din personal înţelegeau că prăpastia dintre serviciu şi restul vieţii lor poate fi fatală, scrie historia.ro.

Menajera despre Nicolae Ceaușescu

Pentru menajera Suzana Andreiaş, liderul României a fost un bărbat modest, calm şi politicos. Se întâmpla, sâmbăta, ca familia să renunţe la serviciile bucătarului. În această situaţie, menajera le pregătea soţilor Ceauşescu masa. Femeia tăia un pui şi prepara din el două feluri. Nu voiau să  arunce nimic: părţile potrivite mergeau la ciorbă, pulpele şi pieptul-pe grătar.

Preferinţele lui Nicolae Ceauşescu erau împărtăşite şi de soaţă.  Dintre specialităţile bucătarului, Ceauşescu prefera budinca din clătite şi spanac, pulpele de pui umplute, piftia de crap, ştiuca umplută cu carne de crap sau şalău şi papricaşul de pui.

Menajera despre Elena Ceaușescu

”La desert voia dulciuri făcute în casă: plăcintă cu brânză sau minciunele, care-i plăceau mult", a relatat fosta menajeră despre Ceauşescu. De la stăpâna casei, menajera a învăţat reţeta de colivă, preferata Elenei Ceauşescu. ”A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante”, a povestit Suzana Andreiaș.

Tovarăşa Lenuţa se vedea şi-n cursul săptămânii cu anturajul ei feminin. Lilica Maurer, soţia premierului Ion Gheorghe Maurer, o vizita cel mai des, dar urechea atentă a menajerei le-a înregistrat comunicarea ca bârfă. Bune prietene i-au fost, la început, Stela Radoşoveţkaia, soţia lui Alexandru Moghioroş, şi Martha Csiko, tovarăşa de viaţă a lui Alexandru Drăghici. Soţia lui Leontin Sălăjan şi actriţa Silvia Popovici, soţia lui Maxim Berghianu, îi completau anturajul.  Soţia lui Ceauşescu avea pe-atunci chiar poftă de citit. Ce lecturi prefera? N-avea cum să ştie o menajeră analfabetă.

Nicolae Ceaușescu i-a dat menajerei apartament la bloc

Soţii Andreiaş, ea menajeră şi el miliţian la curtea Ceauşeştilor, au primit un apartament, cu chirie, la bloc.  ”Locuiam pe atunci într-un bloc comunist gri, populat în parte cu mârlani la prima generaţie încălţată, strămutaţi de marea industrializare din bordeie la bloc", s-a confesat Suzana Andreiaş.


    Suzana Andreiaş, menajera lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a dezvăluit intimităţi şi preferinţe ale cuplului, aşa cum le văzuse eaFOTO: historia.ro
Suzana Andreiaş, menajera lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a dezvăluit intimităţi şi preferinţe ale cuplului, aşa cum le văzuse eaFOTO: historia.ro

Dezvăluirile menajerei lui Nicolae Ceaușescu

Suzana Andreiaș a făcut dezlăluiri care au fost strânse de Maria Dobrescu în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial", (Editura Amalteea, Bucureşti, 2004).

  • ”Când Elena Ceaușeascu pleca din țară, spunea că dacă mă știe în casă, pleacă liniștită. Îmi lasă toată casă pe mâna, pentru că știa că poate avea încredere în mine că în ea însăși.”
  • ”M-au încercat cu bani. Puneau bani în locuri unde știau că umblu eu când ștergeam praful, când făceam curat, să vadă dacă iau sau nu. Pe timpul acela, tovarășul Ceaușescu nu era președinte, era numai secretar general. Ei, atunci veneau multe cadouri. Bijuterii. Ace de cravată, ceasuri, multe, multe.”
  • ”Erau niște oameni foarte ordonați. Nu și-ar fi aruncat o dată hainele pe scaun, când se dezbrăcau. Tovarășul Ceaușescu avea un suport de haine al lui și-și punea hainele numai pe el.”
  • ”Pantofii și-i punea sub suport, ciorapii îi împăturea și-i punea pe pantofi. Tovarășa Ceaușescu își punea lucrurile pe umerașe și avea un loc unde le punea pe cele ce trebuiau date la spălat. N-ar fi intrat niciodată încălțați în casă. Nici el, nici ea. Își puneau papuci.”
  • ”Am învățat și lucruri bune de la ea. Dar era și rea. Câteodată era foarte rea. Mă făcea cretină, zicea că fac pe proastă sau chiar is proastă. După ce tovarășul a devenit președinte au devenit mult mai pretențioși. Înainte de a deveni tovarășul președinte, ea se coafa singură, își punea bigudiuri și se aranja la par. Părul ei era castaniu, dar când a început să albească a trebuit să se vopsească. Un măsor de la spitalul Elias îi făcea masaj. Ca orice femeie care vrea să arate bine se epila”. 
  • ”În 1971, când erau inundațiile alea mari în țară, un camion cu lucruri de-ale lor le-au încărcat și le-au trimis ca ajutoare. Nu lucruri vechi sau stricate, ci lucruri bune.”
  • ”Mi-au dat materiale de rochii, basmale, un ceas și când am făcut 60 de ani, mi-au dat un cojoc, o vază mare de cristal și un sal de acela mare rusesc, cu flori. Când era 1 martie, Ceaușescu dădea mărțișoare la toate fetele, câte o pereche de ciorapi sau un batic. Odată, de 8 martie, tovarașul mi-a dat un buchet de flori.”
  • ”Erau foarte apropiați unul de celălalt. Ceaușescu nu ieșea din cuvântul ei, dar și ea se interesa mult de el, dacă a mâncat, dacă are tot ce-i trebuie, dacă e mulțumit.” (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Ceaușescu ar fi împlinit 102 ani. Zece lucruri mai puțin știute despre fostul lider comunist

Poze rare cu Nicolae și Elena Ceaușescu în costume de baie, realizate într-o vacanță în URSS!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net