„Cuminţenia Pământului”. Când vor fi restituiți toți banii donați

Ultima actualizare:

    Peste 100.000 de români au donat bani pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia pământului”. Nu s-a strâns suma necesară, iar banii trebuiau returnațiFOTO: adevarul.ro
Peste 100.000 de români au donat bani pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia pământului”. Nu s-a strâns suma necesară, iar banii trebuiau returnațiFOTO: adevarul.ro

Peste 100.000 de români au donat bani pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia pământului”. Nu s-a strâns suma necesară, iar banii trebuiau returnați. Au rămas însă oameni care așteaptă să primească sumele donate. Uite când vor fi restituiți toți banii!

Încă sunt mulți români care așteaptă să primească înapoi banii donați pentru opera lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia pământului”.

Campania de donații pentru opera lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia pământului” a fost lansată pentru a strânge 6 milioane de euro dintre cei 11 milioane de euro pe care proprietarii statuii îi cereau pentru a vinde opera statului roman. Restul de 5 milioane de euro ar fi urmat sa fie pusi de la bugetul de stat.

Din donațiile românilor s-au strâns însă doar 1.163.032 euro. În consecință, s-a renunțat la colectă. Peste 100.000 de persoane au facut donații pentru cumpărarea operei lui Brâncuși.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis News.ro că a restituit aproape toată suma încasată prin Trezoreria Statului în campania de donaţii pentru achiziţionarea de către stat a sculpturii „Cuminţenia Pâmântului”, iar Valer Daniel Breaz analizează raportul misiunii Corpului de Control şi va lua curând o decizie.

În luna septembrie, după o audiere în Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, ministrul George Ivaşcu a afirmat - eronat - că negociatorul cu proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului” este interimarul Muzeului Naţional de Artă al României, care a găzduit o perioadă opera de artă, el fiind cel care „a dat semne” Paulei Ionescu şi Alinei Şerbănescu, scrie news.ro.

Referitor la procesul de restituire a donaţiilor din campania „Brâncuşi e al meu”, Ministerul Culturii a transmis că „până la această dată a restituit suma de 359.473 lei din totalul încasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei”.

În prezent, „Cuminţenia Pământului” se află depozitată într-un loc privat, după ce Muzeul Naţional de Artă nu a mai avut banii necesari pentru asigurarea ei.

Restituirea donaţiilor amânată pentru 2019

Restituirea donaţiilor pentru "Cuminţenia Pământului" a fost amânată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă până la 31 decembrie 2019.

Guvernul a comunicat că sunt foarte puțini donatori neidentificați. ”Nu sunt considerați donatori neidentificați și nu e necesar să intreprindă nici un fel de demers persoanele care au donat prin urmatoarele mijloacele: virament, ordine de plată în lei sau dispoziție de transfer valutar intrabancar și interbancar, donații prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, transfer bancar electronic sau prin SMS pentru numere de telefon active", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Acesta a precizat ca solicitările de restituire transmise anul trecut și care conțin informațiile necesare vor fi luate în considerare și aceste persoane nu trebuie să mai facă altele acum, dar doar dacă sunt complete.

Restituirea donațiilor prin SMS

În cazul donațiilor prin SMS, există două variante pentru restituirea banilor.”La donațiile provenite prin SMS, returnarea se va face fie prin rectificarea facturii sau prin bonusarea numărului de telefon în cazul cartelei prepay. Cine are cartela prepay i se va suplimenta contul de pe număr, dacă e pe abonament la plata facturii i se va scădea suma", a transmis Guvernul.

image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net