Curtea Constituţională dezbate sesizarea Avocatului Poporului

Ultima actualizare:

    Foto: arhivă
Foto: arhivă

Zi importantă! Judecătorii de la Curtea Constituţională dezbat, astăzi, de la ora 11.00, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului pe tema Ordonanței 13, abrogată duminică.

Sesizarea Avocatului Poporului se referă atât la forma Ordonanței care a modificat codurie penale cât şi la prevederile ei, fiind ridicate critici diferite faţă de cele ale CSM şi ale preşedintelui Iohannis, respinse  ieri de Curte.

"Am constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menţionează în Nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică OU", a declarat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului contestă şi multe dintre prevederile ordonanţei, precum introducerea pragului de 100.000 de lei pentru ca o faptă de abuz în serviciu să fie considerată infracţiune. Ciorbea consideră şi unele articole din lege ca fiind neclare, sau contrare unor alte decizii ale CCR.

Având în vedere că OUG a fost însă abrogată, este foarte posibil ca CCR să-şi decline competenţa în a soluţiona excepţia ridicată, pe motiv că nu mai este de actualitate. Președintele Klaus Iohannis și magistrații de la CSM au primit ieri o lovitură din partea mari-marilor judecători, care au decis că sesizarea lor este neconstituțională și că nu există un conflict juridic între puterea judecătorească şi cea executivă şi nici între Parlament şi Guvern, așa cum sesizaseră ei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net