Dan Șova, Rudel Obreja și Alina Bica, eliberați din închisoare! Urmează Elena Udrea?

Ultima actualizare:

    Rudel Obreja, eliberat din închisoare Foto: stirile.rol.ro
Rudel Obreja, eliberat din închisoare Foto: stirile.rol.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis eliberarea mai multor nume grele, din trei dosare celebre. Instanțele de judecată și-au motivat decizia în baza noii reguli privind completurile de 5. Acestea fiind zise, în seara de miercuri, 19 decembrie, Rudel Obreja, Dan Șova și Constantin Niță au părăsit penitenciarele. De asemenea, această decizie judecătorească s-ar putea extinde și pentru Elena Udrea și Alina Bica, încarcerate în Costa Rica.

UPDATE, ora 13.31

Şi pedeapsa fostei şefe a DIICOT Alina Bica a fost suspendată. Înalta Curte a decis, în această dimineață, suspendarea pedepsei de 4 ani cu executare pentru fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în urma contestaţiei formulate de avocaţii săi în legătură cu formarea completurilor de cinci judecători.

Trei nume grele din trei dosare importante au fost puse în libertate, după ce în cazul dosarelelor lor, completurile de judecată au fost fost considerate nelegal constituite, de către CCR. În seara de miercuri, 19 decembrie, nume mari precum Dan Șova, Rudel Obreja și Constantin Niță au părăsit penitenciarele în care au fost încarcerați. Decizia a fost luată deoarece Curtea Constituțională desemnat completurile vechi de 5 judecători ca fiind neconstituite în bază legală, și declarate în „nulitate absolută”. 

Astfel, avocații celor trei au cerut rejudecarea proceselor, instanțele hotărând să întrerupă pedepsele condamnaților anterior menționați. Fiind o decizie executorie, aceasta a trebuit imediat pusă în practică. În ceea ce le privește pe Elena Udrea și Alina Bica, închise în prezent într-un penitenciar din Costa Rica, ar urma ca și cazurile lor să fie reexaminate. Pentru Elena Udrea a fost stabilită data de 27 ianuarie, pentru pronunțarea deciziei. În cazul Alinei Bica, nu există momentan stabilită o dată, însă este posibil ca și decizia acesteia să fie una favorabilă. 

Rudel Obreja a contestat procesul

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a contestat procesul la finalul căruia a primit o condamnare la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită, în dosarul „Gala Bute”.

Deşi se afla încarcerat la Penitenciarul Jilava, el a fost o prezenţă activă pe pagina de Facebook, unde scrie diferite mesaje: „ÎCCJ mi-a admis două cereri de sesizare a CCR, ceea ce echivalează cu o recunoaştere subtilă că am fost condamnat încălcându-mi-se flagrant drepturile! Una dintre ele vizează faptul că ambele complete, care m-au judecat au respins cererile mele pentru desemnarea unor experți neutri care să efectueze o expertiză financiar-contabilă neutră.

Rudel Obreja a transmis un mesaj preşedintele Klaus Iohannis, la ieşirea din închisoare, în care a subliniat faptul că preşedintele ar trebui să fie ruşinat de faptul că nu este capabil să apare interesele cetăţenilor. El a adăugat că Justiţia din România nu este altceva decât o loterie şi a insistat că a fost victima unui complot, nimic mai mult. 

Dan Șova a fost eliberat din închisoare
Dan Șova a fost eliberat din închisoare

"Suntem victimele unui complot. Ce s-a întâmplat la completurile de 5 este o imensă ticăloșie. Haideți să ne imaginăm că oamenii ăștia, 40 de judecători ai Secției Penale, erau incompetenți și cinci ani de zile, oameni ăștia nu au știut că activează într-o semilegalitate, într-o nelegalitate, de fapt. Nu putem să-i bănuim însă de nepricepere pentru că oamenii ăștia au cărți, deci știu foarte bine ce făceau. Și atunci, prin intermediul acestor subterfugii, acesta este unul dintre ele, se infiltrau oamenii sistemului pentru a fi date soluțiile pe care ei le doreau. Asta s-a întâmplat și la noi în dosar", a declarat Rudel Obreja, la ieșirea din Penitenciarul Jilava, conform Mediafax.(...)  Aș vrea să-i transmit președintelui Iohannis să-i fie rușine că apără așa ceva, el nu trebuie să apere statul, el trebuie să apere cetățeanul, românul", declarat Rudel Obreja.

Și Elena Udrea ar putea fi eliberată din închisoare
Și Elena Udrea ar putea fi eliberată din închisoare

Am fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare exclusiv în baza raportului „specialistului” DNA. Va dura ceva vreme până când CCR se va pronunţa, timp în care însă, nu voi renunţa să-mi caut dreptatea”, a scris Rudel Obreja pe Facebook, înainte să se pronunțe decizia CCR.

Alina Bica își cere dreptul la libertate

Arestată într-un penitenciar din San Jose, fosta şefă DIICOT Alina Bica a cerut şi ea anularea condamnării la patru ani de închisoare pentru că a încercat să-l scape de detenţie pe omul de afaceri Ovidiu Tender (abuz în serviciu). Aceasta a fugit din țară de frica pușcăriei, în Costa Rica. Acum, se află după gratii alături de prietena ei, Elena Udrea.

Rudel Obreja a scăpat de condamnare
Rudel Obreja a scăpat de condamnare

Dan Șova a cerut să fie eliberat

Dan Şova s-a numărat şi el printre cei care au cerut instanţei de judecată să anuleze condamnarea primită 2018. Fostul Ministru a fost încarcerat pentru trei ani, după ce un complet de cinci judecători l-a găsit vinovat pentru trafic de influenţă.

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul CET Govora. La ieşirea din închisoare, Dan Şova a oferit o scurtă declaraţie şi şi-a exprimat revolta faţă de pedeapsa pe care a trebuit să o îndure pentru "o faptă pe care nu a comis-o". ”Am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2 în care doi judecători m-au achitat. Judecătorul care a făcut diferența, care m-a trimis aici, e exact cel care nu trebuia să fie aici. Sincer, nu mă așteptam să fiu eliberat. Nu mă așteptam nici să fiu condamnat, nu am comis fapta. A fost o experiență umilitare, a trebuit să vin în închisoare pentru o faptă pe care nu am comis-o”, a declarat Dan Șova.

Dan Şova (dreapta) a fost eliberat în seara de 19 decembrie
Dan Şova (dreapta) a fost eliberat în seara de 19 decembrie

Elena Udrea ar putea scăpa și ea din închisoare

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea a declarat că și Elena Udrea s-ar putea întoarce în curând în țară ca om liber. „Există toate şansele că instanța supremă să constate nulitatea deciziei de condamnare şi să dispună rejudecarea apelului Elenei Udrea”, a declarat acesta. Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare, în dosarul „Gala Bute”, sub acuzațiile de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, evaziune fiscală și spălare de bani. 

Rudel Obreja a fost eliberat pe 19 decembrie
Rudel Obreja a fost eliberat pe 19 decembrie

Constantin Niță, eliberat din închisoare

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a formulat, de asemenea, o contestație în anulare, dupa decizia CCR privind componenta completurilor de 5 judecători. Acesta a fost condamnat, în luna iunie, de instanţa supremă, la 4 ani de închisoare cu executare, sub acuzația de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu. În 21 iulie 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 euro de la Urdăreanu, în timp ce era într-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net