Date îngrijorătoare de la medicii legiști. Principalele cauze pentru care mor românii

Ultima actualizare:

    Principala cauză pentru care mor românii este infarctul miocardic
Principala cauză pentru care mor românii este infarctul miocardic

Românii sunt mai bolnavi decât restul europenilor și ajung să moară la vârste fragede de boli care au legătură, în special, cu inima. Raportul celor de la Institutul Național de Medicină Legală (INML) ”Mina Minovici” arată exact suferințele care curmă vieți.

13.441 de oameni! Atâția au murit anul trecut de boală, potrivit Raportului asupra activității rețelei de medicină legală în 2018.

Topul realizat de medicii legiști, în urma necropsiei, arată că prima cauză care a dus la deces a fost infarctul miocardic acut  (3.046), urmate de miocardofibroză (1.389), pneumonii/bronhopneumonii (1.414), cardiomiopatii (1.449),  hemoragii intracerebrale (548) și ciroză hepatică (535).

”Cauzele  deceselor  cu  determinare  nontraumatică  se  încadrează  într-un  spectru  ale  cărui  locuri  principale  sunt ocupate de cauze cardiovasculare (57,7%), respiratorii (17,8%), digestive (10,8%) și meningo-encefalice(7,5%)”, arată specialiștii de la INML.

Românii nu merg la medic dacă nu se simt rău

Și am ajuns aici din cauza faptului că, în România, prevenţia este la pământ. Nu există programe de prevenire a bolilor, iar oamenii nu merg la controalele anuale dacă nu se simt rău.

Un exemplu bun vine din Norvegia. După un program care a durat 15 ani, în care pacienţii au fost obligaţi să se prezinte la analize, incidenţa afecţiunilor cardiovasculare a scăzut cu 80%.

Așa arată statistica dată de medicii legiști în ceea ce privește bolile din cauza cărora mor românii
Așa arată statistica dată de medicii legiști în ceea ce privește bolile din cauza cărora mor românii

În țara noastră, la fiecare 30 de minute, un om suferă un infarct miocardic, iar în unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu supraviețuiește. Iar asemenea incidente sunt din ce în ce mai des întâlnite la tineri: unul din 10-15 copii are valori ale tensiunii arteriale peste cele recomandate.

Infarctul de miocard a cunoscut o ascendenţă extrem de rapidă, de unde era o boală pe care medicii nici nu o mai învăţau în facultate, era o boală relativ rară, ajunge să fie inamicul public numărul 1”, spune prof. dr. Corneliu Zeană, medic primar cardiolog.

Ce este infarctul miocardic, principala cauză a morții românilor    

Când una dintre aceste arterele coronariene este blocată fie cu placă de colesterol, fie prin cheag, fie cu orice altceva, fie prin spasm, teritoriul care este irigat moare şi se numeşte infarct.

Dacă acest vas nu este repermeabilizat în primele șase ore, ţesutul moare ireversibil. Cel mai important semn este durerea în piept. Durerea în stern, în mijlocul pieptului.

Poate debuta în repaus, dar şi în efort fizic sau în momentul unui stres intens. Durerea aceasta este iradiantă se duce înspre gât sau înspre braţe.

Principalele cauze care duc la îmbolnăvirea inimii sunt  este fumatul, diabetul, stresul, dar și un stil de viață haotic.

Citește și:

https://www.click.ro/utile/sanatate/care-este-diferenta-dintre-infarct-si-stop-cardiac-multi-le-confunda

https://www.click.ro/utile/sanatate/lectia-de-prim-ajutor-caz-de-infarct

https://www.click.ro/utile/sanatate/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-ciroza-hepatica

image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net