De ce e bine să faci vaccinul anti rujeolă

Ultima actualizare:

    Vaccinul anti rujeolă este sigur
Vaccinul anti rujeolă este sigur

Vaccinul anti rujeolă stârnește multe discuții de câțiva ani, iar epidemia de rujeolă continuă să afecteze mii de oameni în România. În ultimii doi ani, 15.000 au făcut boala, iar 59, majoritatea copii, au murit. Specialiștii UNICEF atrag atenția că singura modalitate de prevenție este vaccinul. Aceștia mai spus că vaccinurile sunt sigure și salvează viețile a milioane de copii, prevenind boli mortale.

Vaccinul anti rujeolă a împărțit țara în două: unii care susțin vaccinarea, alții care sunt împotriva acesteia. Problema este că epidemia de rujeolă din România a început în februarie 2016 și a ucis, până acum, 59 de oameni, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din România.

Treizeci și trei dintre copiii decedați aveau mai puțin de un an. Șaptesprezece copii aveau vârste cuprinse între 1 și 3 ani, iar cinci copii aveau vârste cuprinse între 4 și 17 ani. De asemenea, rujeola a ucis patru adulți cu vârste cuprinse între 27 și 39 de ani.

Vaccinurile te protejează de boli mortale

Bolile mortale pot fi prevenite în siguranță și cu ușurință prin vaccinare. Dacă populația nu este vaccinată, reapar boli precum poliomielita sau rujeola, care deveniseră din ce în ce mai rare.

La nivel mondial, înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei, peste 90% din populație contracta boala până la vârsta de 10 ani.

Deseori, rujeola poate avea urmări grave asupra copiilor care supraviețuiesc bolii, uneori pentru toată viața.

Medicii atenționează că standardele de igienă ridicate și curățenia riguroasă nu previn răspândirea bolilor mortale. Vaccinarea este singura metodă dovedită care oferă protecție adecvată.

Ce este un vaccin și cum funcționează el

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora.  În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse de Edward Jenner, medic englez  care, în 1796, a realizat prima imunziare împotriva variolei.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării  a fost eradicarea variolei. Ultimul caz de variolă naturală a fost înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, OMS are ca țintă eradicarea (poliomielita, rujeola), iar dacă acest deziderat va fi atins și în cazul acestor boli, vaccinarea va înceta.

Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată.

Deși rare, contraindicațiile vaccinării trebuie respectate, conform indicațiilor medicale.

Vaccinul anti rujeolă, singura metodă de prevenție

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o rată de acoperire vaccinală de cel puțin 95%. În România, aceasta este de 81%, mult prea mică pentru a putea asigura o protecție adecvată, menționează reprezentanții UNICEF. Sunt necesare două doze din vaccinul ROR pentru a proteja populația împotriva actualei epidemii și pentru a preveni viitoare epidemii. 

Vaccinul anti rujeolă este sigur

Vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) este în uz de aproximativ 45 de ani, iar, până acum, peste 500 de milioane de doze au fost administrate în peste 100 de țări din întreaga lume.

Între 2000 și 2015, vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit aproximativ 20.3 milioane de decese, o dovadă că vaccinarea este una dintre cele mai eficiente investiții în sănătatea publică, la nivel global.

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave și pot duce la complicații severe ale sănătății și chiar la deces.

Ce este rujeola

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care duce adesea la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar vaccinul este o modalitate eficientă de a proteja copiii de această boală. În 1980, înainte de vaccinarea pe scară largă, rujeola a cauzat aproximativ 2,6 milioane de decese în întreaga lume. Datorită vaccinării, numărul a scăzut de peste 20 de ori în 2012.

Rujeola este o boală infecțioasă contagioasă ale cărei simptome apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul și care, la început, pot fi confundate cu o răceală obișnuită (secreții nazale, tuse, febră mică). Pe măsură ce boala progresează, temperatura crește, iar pe corp apare o erupție cu pete roșii care persistă 4-7 zile. Rujeola duce adesea la complicații care pot afecta aproape orice organ (pneumonie, encefalită etc.), pot declanșa diareea severă, deshidratarea, chiar și pierderea vederii.

Este foarte important să știm că doar vaccinarea poate proteja copilul împotriva acestei boli și a complicațiilor sale. Două doze de vaccin rujeolic îl/ o protejează aproape 100% împotriva bolii. Urmărește schema de mai jos pentru a înțelege cum funcționează vaccinurile!

Astăzi există nenumărate discuții cu privire la vaccinare. Ferește-te de următoarele zvonuri FALSE:

În concluzie, vaccinul este cea mai sigură metodă de a-ți proteja copilul de boala infecțioasă care a început să facă din nou victime printre copii: rujeola.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net