De ce e bine să mănânci măsline

Ultima actualizare:

Măslinele sunt foarte bogate în fier, sunt o sursă preţioasă de vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanţi, aceste fructe sunt un adevărat miracol pentru sănătate, ajutând la prevenirea cancerului, luptă împotriva colesterolului, menţine calitatea pielii şi elimină inflamaţiile din corp.

Colesterol

Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp, prin reducerea celui rău (LDL) şi suplimentarea celui bun (HDL).

Boli cronice

Măslinele conţin compuşi fenolici importanţi, precum oleuropeina şi oleocantalul, substanţe ce se numără printre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Împreună cu vitamina E şi carotenoizii din măsline, aceştia joacă un rol vital în prevenirea cancerului, inflamaţiilor, bolilor coronariene, afecţiunilor nervoase degenerative şi a diabetului.

Constipaţie

Măslinele au şi un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum în cazul constipaţiei. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.

Alergii

Extractele din măsline acţionează similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blochează receptorii de histamină şi temperează răspunsurile alergice în contact cu alergenii. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că măslinele ar trebui să fie o parte importantă a dietei antialergice, întrucât îmbunătăţesc circulaţia sanguină, ajută la uşurarea respiraţiei şi înlătură eficient toate simptomele alergice, chiar şi după debutul lor, scrie sfatulmedicului.ro.

Siluetă

Măslinele au un indice glicemic mic (15), precum în cazul legumelor crucifere, al cepei sau al ciupercilor. Această caracteristică nutriţională este importantă pentru prevenirea îngrăşării, întrucât menţinerea zahărului în sânge la un nivel scăzut asigură şi reglarea apetitului alimentar. Studiile arată că uleiul din măsline descompune grăsimile din celulele grase, reducând astfel ţesutul adipos de la nivelul abdomenului şi rezistenţa la insulină. Testele de sânge au arătat că măslinele stimulează producţia de serotonină, un hormon care induce starea de saţietate. 

Inflamaţii

Grăsimile mononesaturate şi vitamina E din măsline pot elimina şi preveni inflamaţiile în corp, ceea ce înseamnă că acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoidă sau astmul. Proprietăţile antiinflamatorii ajută şi la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului şi stimulând eliminarea apei din corp.

Păr şi piele

Măslinele negre sunt bogate în acizi graşi şi antioxidanţi care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de înfrumuseţare şi considerat un agent nutritiv şi hidratant excelent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net