De ce elevii îşi bat profesorii? «Din cauza televizorului», explică psihologul

Ultima actualizare:

    Psihologul Ilie Marinescu a încercat să explice pentru Click! ce îi ”mână în luptă” pe copii împotriva dascălilor
Psihologul Ilie Marinescu a încercat să explice pentru Click! ce îi ”mână în luptă” pe copii împotriva dascălilor

Ce au în comun trei unități de învățământ din Constanța, Miercurea Ciuc sau din comuna teleormăneană Poroschia? În fiecare dintre ele, elevii au agresat în ultimele zile cadrele didactice, într-o revărsare de ură fără precedent în școala românească

Pe 28 noiembrie, la Școala Gimnazială din Poroschia de Teleorman, o profesoară de Educație Civică este batjocorită de trei elevi de clasa a VIII-a, într-un mod care a șocat opinia publică. În timp ce unul ținea ușa, să nu ”scape” captiva, altul filma, iar cel de al treilea o abuza verbal și semn suprem al respectului datorat unui cadru didactic, o altoia în mod repetat peste fund.

Opt zile mai târziu, în orașul Miercurea Ciuc, la o clasă a VII-a, o profesoară a fost agresată, împinsă și lovită.”Un băiat s-a ridicat brusc din bancă, aparent fără motiv și a luat-o pe profesoară de mâini, a zdruncinat-o, a împins-o și i-a adresat mai multe vorbe urâte”, a declarat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita.

A doua zi, un nou caz de atac asupra unui profesor s-a înregistrat la Constanța. Un elev de 16 ani, care repeta clasa a IX-a s-a supărat din senin pe profesoara de franceză și a agresat-o verbal și fizic, pălmuind-o peste față. Apoi, mândru de ce a făcut a părăsit sala și a plecat acasă.

Click! a încercat să descopere, prin intermediul unuia dintre cei mai cunoscuți psihologi români, Ilie Marinescu, ce îi ”mână în luptă”pe acești copii, care își agresează dascălii. ”Sunt multe cauze. La unii copii este efectul violenței promovate la televizor și acumulate fără discernământ, la alții este spiritul de frondă, exacerbat de mediul în care trăiesc, fie că vorbim de cel de acasă, fie că vorbim de anturajul de prieteni sau de la școală”a explicat Ilie Marinescu. Acesta nu a exclus existența unor probleme psihice nedescoperite la unii elevi, în timp ce la alții este vorba de invidie sau lipsa părinților, plecați din țară sau pur și simplu neinteresați de soarta copiilor. Soluții? ”Familia este prima care ar trebui să vadă ce se întâmplă cu fiul sau fiica lor, iar rolul educatorilor este ca în astfel de cazuri să nu izoleze copilul”, a dezvăluit psihologul.

Deocamdată, în toate cele trei cazuri s-au deschis dosare penale, iar făptașii sunt cercetați deocamdată în stare de libertate.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net