De ce era atât de valoros ursul Arthur. ”Era un trofeu Golden, care poate fi vândut cu 20.000 de euro”

Ultima actualizare:

    Ursul Arthur, în vârstă de 17 ani, a fost ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein foto: Agent Green
Ursul Arthur, în vârstă de 17 ani, a fost ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein foto: Agent Green

Organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria) denunță uciderea celui mai mare urs brun din România de către prințul Emmanuel de Liechtenstein, într-o arie protejată. Cum vânătoarea de urși este ilegală în țara noastră, prințul ar fi invocat o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

Organizațiile de mediu susțin că animalul ucis era cel mai mare exemplar de urs brun din România.

Ann-Kathrin Freunde, reprezentantă a organizaţiei VGT, a declarat pentru BBC că, din câte ştie, împuşcarea lui Arthur a adus cea mai ridicată valoare de trofeu înregistrată vreodată. “Este un trofeu foarte important, unul dintre aceste animale emblematice – este ca un vin bun”, a spus Freunde, potrivit News.ro.

Trofeele obţinute în urma vânătorii sunt supuse evaluării de către o comisie de specialitate a fondului de vânătoare. Această comisie are rolul de a acorda un punctaj CIC (The International Council for Game and Wildlife Conservation) în funcţie de caracteristicile fizice ale trofeului. În industria vânătorii de trofee, numărul maximum de puncte pentru un urs este de 600.

În cazul lui Arthur, valoarea sa de trofeu se ridică la 592,8 puncte, cu alte cuvinte ursul este considerat un trofeu Golden, specimenele de acest fel putând fi vândute cu sume de până la 20.000 de euro.

Cât costă să vânezi un urs în România

Un document de pe site-ul Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, care administrează jumătate din pădurile României şi 10% din fondurile de vânătoare, se arată că tariful de împuşcare pentru vânătoarea individuală a unui urs porneşte de la 5.000 de euro pentru o blană evaluată la până în 350 de puncte, iar dacă are peste 400 de puncte porneşte de la 7.000 de euro şi se mai adaugă 70 de euro pentru fiecare punct în plus, ceea ce înseamnă că la o evaluare maximă de 600 de puncte a blănii poate ajunge la 21.000 de euro. Preţurile acestea sunt percepute şi de Romanian Hunting Club, conform datelor de pe site-ul organizaţiei, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Citește și:

Premierul Florin Cîțu, replică dezinteresată în scandalul uciderii ursului Arthur: „Se pare că nu e cel mai mare urs”

Cine este prințul acuzat de uciderea ursului Arthur

Prințul străin acuzat că a ucis cel mai mare urs din România - pe uriașul Arthur - este cetățean din Liechtenstein, de profesie medic. Se numește Emanuel von und zu Liechtenstein și are trei copii.

Conform unui interviu acordat de Emanuel von und zu Liechtenstein publicaţiei soj.at, el nu este austriac, așa cum multă vreme s-a crezut, ci cetăţean al statului Liechtenstein. „Nu sunt austriac, ci cetăţean din Liechtenstein. Există o monarhie acolo de 300 de ani. În calitate de membru al casei de guvernământ, mi se permite să port acest titlu şi este menţionat în toate documentele mele”, spunea el.

Reprezentanţii Agent Green susţin că ursul uriaş Arthur a fost împuşcat de într-o arie naturală protejată. Ei spun că prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România, acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula.

Dar în realitate, prinţul nu a omorât ursul-problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor, mai spun ecologiştii care monitorizau ursul. Prințul ar putea fi acuzat de braconaj. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net