De ce ÎPS Pimen nu va fi înmormântat cu onoruri militare

Ultima actualizare:

    Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al ierarhului a fost depus în biserica „Sf Gheorghe” a mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceavafoto: Inquam Photos
Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al ierarhului a fost depus în biserica „Sf Gheorghe” a mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceavafoto: Inquam Photos

ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, va fi îmnormântat vineri, 22 mai, la mănăstirea Sihăstria Putnei, locul de suflet al arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților. Chiar dacă ar fi avut dreptul la o înmormântare cu onoruri militare, după ce a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Cruce, se pare că acest lucru nu se va întâmpla.

ÎPS Pimen a pierdut lupta cu noul coronavirus și a murit în noaptea de 19 spre 20 mai, în ciuda tuturor eforturilor medicilor și tratamentelor de ultimă generație care i-au fost administrate.

În 2000, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Cruce, de către președintele de atunci Emili Constantinescu, iar aceasta îi dădea dreptul la o înmormântare cu onoruri militare. Și totuși, conform unor surse citate de Adevărul, nici Mitropolia Moldovei, nici Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu depuseseră, până joi seară, o cerere pentru organizarea funeraliilor cu onoruri militare la Centrul Militar Suceava.

Și dacă s-ar fi depus o asemenea cerere, cu siguranţă aceasta ar fi fost respinsă în contextul legislaţiei pentru prevenirea infecţiilor cu Covid-19. Ceremonialul ar fi presupus ca mai mulţi militari să fie prezenţi la înmormântare.

ÎPS Pimen, înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei

Pe de altă parte, cei care l-au cunoscut spun că ÎPS Pimen era un mare patriot. Pe monumentul funerar de la mormântul său au fost fixate plăcuţe gravate cu versuri ale unor poezii patriotice. Mormântul se află în incinta schitului Sihăstria Putnei din comuna Putna a judeţului Suceava.  

În seara zilei de miercuri, 20 aprilie, sicriul în care se află trupul neînsufleţit al ierarhului a fost depus în biserica „Sf Gheorghe” a mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Monahii lăcaşului de cult au acoperit sicriul sigilat cu un tricolor.

ÎPS Pimen, tratat cu plasmă hiperimună de la pacienții vindecați

Pimen Zainea a murit în noaptea de 19 spre 20 mai. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a pierdut lupta cu noul coronavirus, în ciuda tratamentelor de ultimă generație care i-au fost administrate. ”Pot să vă confirm decesul Arhiepiscopului. S-a întâmplat aseară foarte târziu. Din păcate, fiind vorba despre o vârstă înaintată, toate resursele pe care le-a avut s-au pierdut. Ca tratament, a primit tot ceea ce era posibil și imposibil”, a declarat medicul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală.

În seara zilei de 1 mai, când au apărut complicațiile pulmonare, ÎPS Pimen a primit trei doze de plasmă hiperimună prelevată de la donatori vindecaţi de Covid-19. Plasma hiperimună prelevată de la persoane care s-au vindecat de coronavirus reprezintă cel mai nou tratament folosit de medicii de la Institut, în speranţa că starea de sănătate a arhiepiscopului se va ameliora.Citește și:

Unde va fi înmormântat ÎPS Pimen. Cine va administra eparhia Sucevei și Rădăuților în locul lui

Testamentul lui ÎPS Pimen: «Sicriul mi l-am pregătit. M-am aşezat în el, am văzut că încap»

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net