De ce merg lucrurile prost în România. Totul, într-un raport al Curții de Conturi

Ultima actualizare:

    De ce merg lucrurile prost în România. Totul, într-un raport al Curtii de ConturiFOTO: adevarul.ro
De ce merg lucrurile prost în România. Totul, într-un raport al Curtii de ConturiFOTO: adevarul.ro

Curtea de Conturi a luat la „puricat“ auditul intern al 116 instituţii publice din România şi a scos la lumină nereguli grave. Funcționari slab pregătiți, sisteme informatice depășite, lipsa de specialiști.

Ne mai mirăm de ce nu merg lucrurile în România! Funcționari slab pregătiți, sisteme informatice vechi, specialiști puțini. Asta spune Cortea de Conturi, după ce a controlat 116 instituții de stat, scrie adevarul.ro.

Lucrurile merg prost în România, angajați slab pregătiți

Cea mai întâlnită problemă, în toate domeniile analizate de Curtea de Conturi, este legată de personal. Resursa umană este insuficientă, iar compartimentele de specialitate sunt dimensionate neadecvat, fără a ţine seama de volumul, complexitatea şi dificultatea muncii. Resursa umană este, în general slab pregătită, în sensul că nu cunoşte prevederile legale şi procedurile pe care trebuie să le respecte. Domeniul achiziţiilor publice se confruntă cu „fluctuaţie ridicată a personalului”.

Lucrurile merg prost în România, personal insuficient

Personalul nu este nominalizat prin decizii sau prin fişa postului pentru urmărirea derulării contractelor sau are sarcini şi responsabilităţi incomplete. Şi în domeniul juridic, personalul de specialitate este insuficient. În domeniul fondurilor europene, problemele sunt: numărul insuficient de personal implicat în implementarea programelor cu finanţare europeană, supraîncărcare cu sarcini a acestuia şi pregătire profesională insuficientă sau nesatisfăcătoare a personalului, experienţa deficitară în activitatea specifică a personalului nou angajat şi inexistenţa sau inconsistenţa unor programe de perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului. Cu alte cuvinte, nu au pregătire, nici experiență, nu cunosc legislația și nu urmăresc procesul finanțării europene.

Lucrurile merg prost în România, proceduri învechite

La majoritatea instituţiilor nu există proceduri clare. Fie nu există, fie sunt învechite. În domeniul juridic, Curtea de Conturi subliniază inexistenţa procedurilor specifice pentru toate categoriile de activităţi din domeniul juridic.

În activitatea de IT, la majoritatea instituţiilor nu există proceduri de asigurare a securităţii informatice, iar altele există, dar cu un conţinut incomplet, inadecvat sau ineficace.

Lucrurile merg prost în România, nu sunt calculatoare

Curtea de Conturi mai scoate la iveală şi probleme grave în ceea ce priveşte dotarea IT a instituţiilor publice. De exemplu, serverele şi echipamentele IT sunt insuficiente şi uzate moral şi fizic, nu există contracte de mentenanţă; iar spaţiile pentru servere şi celelalte echipamente sunt neadecvate. De asemenea, există incompatibilităţi între unele sisteme de operare şi aplicaţiile utilizate, iar echipamentele IT nu asigură recuperarea informaţiilor în cazuri de risc.

Programele informatice sunt insuficiente, neperformante şi neadecvate cu obiectivele şi nevoile utilizatorilor. Nu există planuri de recuperare a datelor în caz de dezastru.

Lucrurile merg prost în România, salarii greșite

În domeniul resurselor umane au fost găsite următoarele deficiențe: stabilirea eronată a unor drepturi de natură salarială, acordarea unor drepturi salariale contrar prevederilor legale şi calcule eronate ale bazei de impozitare şi ale obligaţiilor de plată către bugetele publice; neîntocmirea contractelor individuale de muncă sau neînregistrarea tuturor modificărilor aduse acestora.

Sursa: adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net