De ce murele românești se strică în depozite, în timp ce marile magazine vând mure olandeze?

Ultima actualizare:

    Murele românești sunt recunoscute pentru dulceața și aroma lorFoto: agrointel.ro
Murele românești sunt recunoscute pentru dulceața și aroma lorFoto: agrointel.ro

La o aruncătură de băț de București, o familie are o plantație de mure ce se întinde pe două hectare. Dulci, zemoase, aromate. Gustul acela, pe care-l cunoaștem din copilărie și pe care nu l-am întâlnit niciodată la fructele de import. Cu toate acestea, familia Iordache, din Adunații Copăceni, spune că murele lor sunt respinse de marile magazine, în favoarea murelor olandeze. Marin Iordache are și o explicație pentru ceea ce se petrece.

Familia Iordache face agricultură în Adunații Copăceni, județul Ilfov, pe 3.000 de hectare de teren. În urmă cu trei ani, a decis să facă o plantație de mure, întinsă pe două hectare. 50.000 de euro au fost investiți în această plantație făcută ca la carte, cu material săditor Thornfree adus din Italia și certificat. Mai mult, între rândurile de mure a fost lăsată o distanță de trei metri, astfel încât să nu fie nevoie să se aplice erbicide, ci buruienile să poată fi cosite. Deci, cât mai natural posibil!


    Marin Iordache este ajutat în afacerile sale de Cristina, fiica saFoto: agrointel.ro
Marin Iordache este ajutat în afacerile sale de Cristina, fiica saFoto: agrointel.ro

„Nu am folosit chimicale, nu am forțat cultura, am așteptat ca, acum, în anul al treilea de la plantare, să avem prima producție adevărată pe care să o punem pe piață. De la bun început am știu că vrem să producem fructe pe care părinții să le ofere în siguranță copiilor, să aibă garanția unor mure curate, naturale”, a explicat, pentru agrointel.ro, Marin Iordache, administratorul Agro Total.

Potrivit acestuia, până acum, s-au recoltat trei tone de mure, care stau într-o cameră frigorifică. „Anul acesta, estimâm undeva la 16-18 tone de mure. Eo producție neașteptat de bună, dar nu are noroc să o vindem”, completează Marin Iordache.

„Problema cea mai arzătoare în această situație este desfacerea și imposibilitatea producătorului român de a-și vinde marfa prin marii retaileri agroalimentari din România. Aici, avem o plantație de mure în care s-au investit foarte mulți bani și foarte multă muncă, am ajuns în perioada de coacere deplină și, la momentul acesta, murele nu pot fi puse pe raftul nici unui magazin”, explică fermierul.

Și asta, în condițiile în care, la ora actuală, pe rafturile marilor magazine se găsesc mure olandeze. Ca să nu mai spunem că acest lucru contravine legislației, potrivit căreia ar trebui ca, la raft, în această perioadă, să avem cel puțin 51% fructe și legume românești.

„Dacă astăzi mergem și ne uităm la un mare distribuitor de produse agroalimentare o să vedem 13 mure cu 11 lei. În aceste condiții, eu unul consider că marile rețele care vând în România produse agroalimentare limitează accesul populației României la o hrană corectă din punct de vedere al calității și din punct de vedere al prețului corect pe care ar trebui să-l plătească”, spune fermierul.

Chiar și așa, el spune că, având în vedere că pentru o caserolă cu 13 mure, prețul este de 11 lei, oferta sa ca producător român pentru retaileri este la un preț de 10 ori mai mic.


    Plantația de mure a familiei Iordache se întinde pe două hectareFoto: agrointel.ro
Plantația de mure a familiei Iordache se întinde pe două hectareFoto: agrointel.ro

„Murele noastre sunt proaspete, ajung în magazin imediat ce sunt culese, nu stau în tiruri să străbată mii de kilometri, înghețate sau stropite cu tot felul de soluții ca să nu se strice sau să mucegăiască”, adaugă administratorul de la Agro Total. Cu toate acestea marile amagazine au refuzat până acum să preia murele de la Adunații Copăceni. Punctul culminant a fost atunci când retailerii le-au cerut mure pentru probe, iar, după o lună, drept răspuns dat familiei Iordache a fost că probele s-au pierdut.

„Se povestește că baieții ăștia de la marii distribuitori de alimente ar vrea niște șpăgi. Uite, eu vreau să sparg gheața și să afirm chestia asta, într-adevăr se cere sau nu se cere? Într-adevăr trebuie să dăm vreo șpagă, să mișcăm, să facem ceva ca să îi punem marfă pe raft unui retailer? Pentru că statul român, societatea românească le-a permis acestor retaileri să deschidă magazine în România, le-a permis să facă afaceri pe terenul nostru românesc, în organizația juridică care se numește România. Ei fac profituri imense, la care nici nu sperau, în detrimentul producătorului român. Mâine, poimâine, se pot retrage din România – ce se întamplă cu producția românească? Nu am nicio treabă cu afacerea lor, dar probabil că undeva trebuie să intervină factorul de decizie, și încă o dată, nu e vorba de niște mure ale familiei Iordache – aici sunt numai două hectare de mure, este vorba de cele câteva milioane de hectare ale României pe care nu se obțin banii scontați, că, până la urmă, care este interesul statului român? Să avem mulți producători, să facă marfă, să emită factură – pentru că cele mai mari componente într-o factură, acum, sunt TVA-ul, impozitul pe salarii, taxele locale și taxele către statul român. Se pare că avem talentul să ne sufocăm singuri!”, a mai declarat, pentru agrointel.ro, Marin Iodache.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net