De ce nu le dați bolnavilor de cancer pulmonar tratamentul promis?

Ultima actualizare:

    Autoritățile din Sănătate ar trebui să știe că pentru bolnavii de cancer este foarte importantă și o lună de tratament
Autoritățile din Sănătate ar trebui să știe că pentru bolnavii de cancer este foarte importantă și o lună de tratament

Câtă nedreptate pentru românii bolnavi de cancer pulmonar! A trecut aproape un an de când Agenția Națională a Medicamentului a aprobat pentru includerea pe lista de compensate a unui tratament de ultimă generație (imunoterapie), dar oamenii nici acum nu pot beneficia de acesta, din cauza unor probleme birocratice. Iar timpul „fuge” pentru acești pacienți care suferă de o boală necruțătoare.

În timp ce în țările civilizate, bolnavii de cancer au acces la cele mai eficiente tratamente, care le prelungesc viața sau care chiar îi vindecă, la noi, autoritățile din sistemul sanitar își dau cu stângu-n dreptu’ și tărăgănează aplicarea unor tratamente moderne.

Anul trecut, în luna iunie, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a aprobat un produs pentru includerea condiţionată în compensare, ca monoterapie în linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul cancer pulmonar.

În decembrie 2017, s-a semnat contract cost-volum pentru acesta. Ca o ironie, cinci luni mai târziu, spitalele nu pot comanda tratamentul încă, deoarece lista medicamentelor compensate nu a fost publicată și nu există un protocol terapeutic, în baza căruia medicii să îl poată prescrie gratuit pacienților, potrivit Raportului Starea Inovației prezentat în 16 aprilie, autorităților de către Centrul pentru Inovație în Medicină.

Potrivit celui mai recent studiu, prezentat în 16 aprilie în cadrul întâlnirii anuale a Asociației Americane a Cercetătorilor pentru Cancer și publicate în „The New England Journal of Medicine”, tratamentul produs de MSD, în combinație cu Pemetrexed și chimioterapia pe bază de platină reduce la jumătate riscul de deces al pacienților cu cancer pulmonar.

Mai exact, studiul clinic arată că această combinație terapeutică - pembrolizumab-pemetrexed-chimioterapie pe bază de platină - a îmbunătățit considerabil rata de supraviețuire a pacienților, reducând riscul de deces la jumătate, în comparație cu rezultatele obținute în cazul pacienților care au urmat doar chimioterapie.

Cancerul pulmonar, o problemă de sănătate publică urgentă în România

În fiecare an, în țara noastră, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar. Această afecțiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal. În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situație limitând drastic șansele de supraviețuire ale pacienților.

Carcinomul pulmonar, altul decât cel cu celule mici reprezintă aproximativ 85%-90% din toate cazurile de cancer pulmonar.

Ce este imunoterapia?

Spre desoebire de chimioterapie, care atacă celulele canceroase, cât și celulele normale ale organismului, de aici rezultând reacții adverse, și de tratamentele oncologice țintite (care acționează selectând numai celulele canceroase), medicamentele imuno-oncologice acționează numai la nivelul sistemului imun, pe care îl reactivează în lupta împotriva cancerului.

Sute de celule canceroase se produc în fiecare zi în corpul uman, dar nu toți oamenii ajung să dezvolte o formă de cancer, pentru că sistemul imun reușește să le elimine, recunoscându-le ca fiind „străine”. Apariția cancerului survine ca urmare a unei „paralizii” a sistemului imun, care nu mai reușește să lupte eficient împotriva celulelor maligne. Astfel, dezvoltarea de medicamente care „să trezească” sistemul imun este o veche preocupare a lumii medicale, de o sută de ani. Primul medicament imuno-oncologic a fost aprobat în anul 2010.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net