De ce nu poate redeveni România monarhie! Are legătură cu Ion Iliescu

Ultima actualizare:

    Un articol din Constituție ne împiedică să schimbăm vreodată forma de guvernământ a statuluiFoto: arhivă personală
Un articol din Constituție ne împiedică să schimbăm vreodată forma de guvernământ a statuluiFoto: arhivă personală

După moartea Regelui Mihai, mai mulți români și-au exprimat dorința de a transforma România din republică, în monarhie, să fie restaurată la conducere familia regală și să se urmeze cursul istoric, așa cum ar fi fost legitim, după Revoluția din 1989. Există, însă, un imepdiment major, care împiedică schimbarea formei de guvernământ.

Regele Mihai a fost un simbol al epocii de aur a României. Cu toate că domnia lui din tinerețe a fost scurtă, tumultuoasă și finalizată în mod brutal de către comuniști, Maiestatea Sa a fost ultimul dintre cei patru regi care au pus bazele României moderne.

Moartea Regelui Mihai a venit ca ca o grea lovitură pentru toți cei care resimt neajunsurile, nedreptățile și abuzurile făcute în aproape trei decenii de o clasă politică măcinată de corupție. Dispariția Maiestățiil Sale este văzută ca o rupere totală de acea Românie glorioasă din trecut. Oamenii au ajuns la concluzia că singura șansă de a salva țara, ar fi schimbarea formei de guvernământ și să redevenim o monarhie constituțională.

Ion Iliescu, primul președinte instalat la putere după Revoluția de la 1989, nu a dezamăgit doar prin măsurile politice, ci și prin comportamentul lipsit de tact și înțelepciune față de Regele Mihai, în primii ani după Revoluție. Umilințele la care a fost supus Regele Mihai au fost văzute ca o batjocură a noii puteri față de valorile culturale și morale care caracterizau România înainte de comunism.

Celebrul slogan de atunci, „monarhia salvează România!”, încă răsună în memoria colectivă a multor români, chiar și după moartea regelui. Ion Iliescu însă pare că s-a asigurat ca drumul croit pentru România postdecembristă, de el și de cei din FSN, să nu mai fie schimbat vreodată.

Articolul 152 din Constituție, intitulat „Limitele revizuirii”, se referă la imposibilitatea schimbării formei de guvernământ a statului:

„Art. 152 (1) Dispozițiile prezentei constituții privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismul politic și limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii”, este menținat în Constituție.

Cu alte cuvinte, nici prin intermediul unui referendum național nu se poate schimba forma republicană de guvernământ a statului, având în vedere că acestă caracteristică nu poate face obiectul revizuirii. Constituția reprezintă legea fundamentală a statului și trebuie respectată întocmai și doar în anumite situații se pot face amendamente care să modifice sau să completeze anumite prevederi.

Adăugând și forma de guvernământ printre caracteristicile fundamentale ale țării care nu pot fi schimbate, Iliescu și cei din FSN s-au asigurat ca România să nu mai revină niciodată la monarhie, nici chiar în condițiile în care aceasta ar putea însemna schimbarea raportului dintre principalele puteri în stat, în beneficiul cetățenilor. Foștii comuniști, care, unii dintre ei se află și astăzi la „butoane”, s-au temut atât de tare de forța emanată de Regele Mihai, încât s-au pus la adăpost prin legea fundamentală, să fie siguri că revenirea în țară a Maiestății Sale n-ar fi însemnat și revenirea la monarhie și implicit, înlăturarea viitoarei clase oligarhice care domină în prezent.

Totuși, forma de guvernământ este prea puțin relevantă când vine vorba despre înlăturarea corupților de la putere. Câtă vreme Justiția va fi în mâinile politicienilor corupți, ei pot comite fraude în orice formă de guvernământ. Poate, totuși, însăși semnificația legii ar trebui revizuită...sunt legile constituite pentru cetățeni...sau aceștia sunt modelați pentru legea în sine (care riscă să devină abuzive)?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net