De ce și-a numit doctorul Streinu-Cercel planul de măsuri „Vacanța Mare”

Ultima actualizare:

    Medicul Adrian Streinu Cercel este managerul Spitalului Matei Balș
Medicul Adrian Streinu Cercel este managerul Spitalului Matei Balș

Reguli stricte și măsuri economice și administrative incredibile. Un plan emis de un medic avea să bulverseze întreaga populație a României. Se numea ”Vacanța Mare” și conținea o serie de propuneri privind izolarea, grupele de risc și chiar formarea unui nou guvern, pandemic. Doctorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis din Comisia științifică anti-COVID, după apariția acestui document.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a explicat joi seară la Digi24 de ce și-a numit „Vacanța Mare” controversatul plan cu privire la măsurile ce ar trebui luate pentru combatarea epidemiei de coronavirus și de ce a inclus măsuri economice specifice, deși nu aparțin domeniului său de activitate.

Medicul s-a gândit la conotația pe care o are acest termen în mintea omului și la faptul că măsurile puteau fi mai ușor asimilate ca sprijin și nu ca o coirciție.

„Foarte simplu, pentru că vacanța mare are o conotație în mintea omului, înseamnă opt săptămâni de vacanță, cel puțin așa erau pe vremea mea. Acum nu mai știu câte săptămâni de vacanță sunt în vacanța mare. Dar opt săptămâni reprezintă un interval de timp în care o serie de acțiuni de prevenire a îmbolnăvirilor se pot lua cu foarte mare succes”, a spus Adrian Streinu-Cercel, la Digi 24

Referitor la existența măsurilor economice existente în draft, în legătură cu TVA și suspendarea taxelor, el a răspuns: „Dacă vă uitați și pe documentele OMS, la punctul 4, sprijinul social și economic pentru atenuarea efectelor dezastruoase asupra persoanelor, familiilor și comunităților. Eu am venit cu un sistem de stop joc și am stat să mă gândesc, nefiind economist pot să gândesc ce vreau. Și-am zis, cum s-ar putea face chestia asta?”

Medicul a explicat că pentru a-i da omului posibilitatea să intre în această perioadă de vacanță mare trebuie să-i asiguri confortul existenței lui. ”Și-atunci, cum pot să fac eu, statul, lucrul ăsta pe acest interval de timp? Îl scutesc de taxe, dacă are nevoie de mâncare îi asigur mâncare, nu-l pun să plăteasc curentul, apa și întreținerea pentru că intervine statul cu sistemului de protecție, după care toată lumea își reintră în joc, începe serviciul, pleacă de la zero. Ai plecat cu 5 lei în cont, pleacă tot cu 5 lei în cont. Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”, a mai spus managerului Institutului Matei Balș din București.

Streinu – Cercel a mai spus că banii nu erau costuri spulomentare pentru stat deoarece veneau din cotizațiile cetățenilor.

La 23 aprilie, Nelu Tătaru a anunțat că l-a demis pe medicul Adrian Streinu Cercel de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății. În locul său a fost numită Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Controversatul proiect ”Vacanța Mare” al lui Adrian Streinu-Cercel propunea izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor. Acesta a generat multiple reacții negative, iar măsurile economice au fost catalogate drept populiste de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Planul a fost criticat inclusiv de președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Citește și: 

Planul "Vacanța mare" al lui Streinu Cercel: bătrânii să fie izolați încă 3 luni. Sunt vizate şi persoanele de peste 40 de ani

Ce spune doctorul Streinu Cercel despre programul ”Vacanța Mare”, care a dus la demiterea lui

image
image
image
image
image
image
pensionar jpg
bebelus jpg
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net