De ce sunt mănușile o capcană. 10 sfaturi de la Virgil Musta, doctorul care a vindecat cei mai mulți români de coronavirus

Ultima actualizare:
Virgil Musta, medic şef secţie la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara
Virgil Musta, medic şef secţie la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara

Deja celebrul medic infecționist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babeș din Timișoara, acolo unde este cea mai mare rată de vindecare a pacienților cu coronavirus din România, a publicat o serie de sfaturi utile, care ar trebui să devină “Biblia” tuturor în aceste zile. Informațiile au fost publicate în comunitatea online City Doctors, găzduită de Virgil Musta pe Facebook.

Dintre cele 73 de persoane vindecate de COVID-19, anunțate de Grupul de Comunicare Strategică la 23 martie, 51 provin de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babeș din Timișoara, acolo unde medicul Virgil Musta a folosit o altă scemă de tratament, care se vede că dă rezultate favorabile. Acum, acesta a întocmit un ghid extrem de util în aceste vremuri.

“Ce este bine să știm despre COVID-19 și ce devine crucial pentru zilele următoare! Multe dintre informațiile de mai jos sunt convins că le-ați auzit deja, dar consider că este de ajutor să le aveți centralizate și aici. În plus am încercat să explic contextul sau cauza pentru a înțelege mai bine efectele și astfel să acceptăm în cunoștință de cauză măsurile ce trebuie luate. Îmi cer scuze pentru că va fi un text mai lung, dar sper să îl citiți totuși până la capăt. Vă recomand să îl salvați undeva, să îl aveți la îndemână, pentru a reciti din când în când. Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedați, dar dacă ne construim calm și rațional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva”, este introducerea pe care medicul infecționist Virgil Musta o face înainte de a publica pe Facebook cele 10 sfaturi vitale în lupta cu coronavirusul.

10 sfaturi vitale în lupta cu coronavirusul

1. Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este estențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă.2. Purtați mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede). Dar trebuie să știți că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important și acest lucru pentru că nu știm care suntem contaminați și care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosință, adică puteți să o purtați maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateți sau o umeziți, trebuie să o schimbați. Insistați ca oamenii pe care îi cunoașteți să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pe voi. Dacă nu se găsesc măști, puteți improviza. Puneți în fața gurii și nasului (pe care trebuie să le acoperiți pentru ca protecția să fie eficientă) un șal, fular, guler de schi, baticuri etc. Și nu le purtați tot timpul, ci doar când sunteți într-o zonă în care există posibilitatea să trasmiteți sau să primiți virusul. Când ajungeți acasă spălați masca improvizată, iar dacă puteți, ar fi ideal să o fierbeți și să o călcați la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți mai multe maști improvizate și lăsați masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care virușii pot muri.3. Nu stați față în față cu cineva la o distanță mai mică de 2 metri și nu stați mai mult de 15 minute ca durată.4. Aerisiți bine camera în care locuiți sau vă desfășurași activitatea de cât mai multe ori posibil. Astfel scădeți concentrația virusului în aer.5. Tușiți sau strănutați la nivelul cotului.6. Mănușile te protejează, dar reprezintă și o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuși nu te contaminezi. Dacă mănușa este contaminată și pui mâna pe față, te contaminezi. Mănușa te protejează dacă o porți în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone, să o scoți, o arunci și te speli bine pe mâini. Daca nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă și unde o arunci, pentru că poți contamina acea zonă. De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la față (cu sau fără mănușă) și să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde, astfel încât să frecați bine toată suprafața ambelor mâini și între degete.

7. Dezinfectați des mânerul ușii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucrați.8. Pentru a evita contaminarea prin haine, când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat și poți face un duș sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le lași 24-48 de ore, dacă nu le poți dezinfecta sau călca la temperatură mare.9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou că acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se găsesc o cantitate mare de viruși. Este unul din motivele pentru care apar noi și noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți și îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAȘI PANTOFI AFARĂ ȘI ÎN CASĂ!


    Virgil Musta, medic şef secţie la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoarafoto: Adevărul
Virgil Musta, medic şef secţie la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoarafoto: Adevărul

10. Pași recomandați când ajungem acasă:

a. Înainte de a intra, dacă avem mănuși, le dăm jos și le punem într-o pungă pe care o sigilăm și aruncăm la coșul de gunoi de afară.

b. Ștergem talpa pantofului de preșul din exterior îmbibat cu clor

c. Intram în casă

d. Ne descălțăm și punem pantofii de stradă în același loc, dar să nu fie acela în care ținem pantofii de casă

e. Luăm pantofii de casă

f. Ne spălăm bine mâinile

g. Ne schimbăm hainele și le izolăm pe cele de stradă

h. Dezinfectăm clanța sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite

i. Ne spălăm din nou pe mâini

j. Aerisim des încăperea

Citește și:

Fratele Danei Rogoz, medic de boli infecțioase, apel tranșant: «Țineți acasă toate persoanele de peste 70 de ani»

Cum vor fi înmormântați românii uciși de coronavirus. Măsuri dureroase pentru familii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net