De ce sunt pline secţiile de Terapie Intensivă

Ultima actualizare:

    Sistemul medical este solicitat la maximum în ultima perioadă Foto: EPA - EFE
Sistemul medical este solicitat la maximum în ultima perioadă Foto: EPA - EFE

România a înregistrat în ultima săptămână, zilnic, între 4.000 şi 6.000 de noi infectări cu virusul SARS -CoV - 2, la jumătate faţă luna noiembrie 2020. Totuşi, numărul pacienţilor din secţiile de Terapie Intensivă este la fel de ridicat ca la finalul anului trecut – aproape 1.300. „Adevărul” a discutat cu mai mulţi experţi, pentru a afla motivele acestei situaţii.

Medicii avertizează, de câteva zile încoace, că secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) sunt pline şi că sistemul de sănătate din România se află în pragul colapsului.  Situaţia poate părea cu atât mai bizară, cu cât numărul de noi cazuri raportate zilnic este la jumătate faţă de luna noiembrie 2020.  «Transmisibilitate crescută»

Expert în sănătate publică, Oana Geambaşu coordonează la nivel continental un studiu comandat de Comisia Europeană, alături de specialişti ai Universităţii din München şi ai Institutului Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Paris. Ea este de părere că există două motive pentru numărul mare de pacienţi în stare gravă, similar celui din luna noiembrie, când se înregistrau totuşi mai multe cazuri de infectări. „În primul rând, e vorba despre transmisibilitatea crescută. Noile variante sunt mult mai transmisibile. B117, identificată în Marea Britanie, poate fi cu 74% mai contagioasă, iar B1351, identificată în Africa de Sud - cu 50%. Şi despre varianta P1, identificată în Brazilia, se presupune că are o transmisibilitate crescută. Ceea ce înseamnă că numărul persoanelor infectate va creşte mult mai rapid, fiind afectate mai repede persoanele din grupele de risc”, explică Oana Geambaşu. „A doua cauză este virulenţa crescută. Varianta B117 este cu 64% mai letală şi varianta P1 - cu 45%. Împreună, aceşti doi factori duc la o răspândire mai rapidă, creşterea numărului de cazuri grave şi ocuparea paturilor de la Terapie Intensivă”, concluzionează specialista. «Numărul celor infectaţi este mult mai mare»  


    Oana Geambaşu
Oana Geambaşu

Theo Trandafirescu este profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare - Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă. Românul este medic în SUA de 25 de ani. „De vină pentru situaţia din secţiile ATI ar fi, în primul rând, contagiozitatea virusului, ca urmare a tulpinilor mutante”, consideră doctorul. „Aici aş adăuga şi relaxarea prematură a unora dintre noi. Faptul că avem vaccinuri nu înseamnă că nu mai trebuie să respectăm măsurile sociale. Sigur că nu-i putem blama pe oameni, dar n-ar trebui să lăsăm garda jos tocmai acum. În plus, cred că, în realitate, numărul de cazuri zilnice ar putea fi mult mai mare decât cel evidenţiat de teste, în condiţiile în care se testează totuşi puţin. De asemenea, mulţi pacienţi se prezintă târziu la medic”, adaugă Trandafirescu. Veşti bune din Israel şi din Marea Britanie 


    Theo Trandafirescu
Theo Trandafirescu

Cercetător la Universitatea Oxford, epidemiologul Ştefan Dascălu vorbeşte şi el despre contagiozitatea crescută a noilor tulpini, dar este optimist şi crede că vaccinurile vor face diferenţa. „Dacă numărul de situaţii grave din secţiile ATI e acelaşi ca în momentul în care existau mai multe cazuri, trebuie să ne gândim şi la persoanele care au luat boala, la vârsta şi la afecţiunile lor. Ne gândim, în plus, şi la faptul că tulpinile noi pot provoca o simptomatologie mai severă”, spune epidemiologul. El vine însă şi cu veşti bune. „Pe măsură ce vor fi vaccinaţi tot mai mulţi oameni, situaţia se va îmbunătăţi remarcabil. În unele ţări se vede deja că spitalizările au scăzut foarte mult, de exemplu în Israel şi în Marea Britanie, ţări campioane la vaccinare”, subliniază Ştefan Dascălu. 


    Ştefan Dascălu
Ştefan Dascălu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net