Adopția unui copil va fi mult mai ușoară de la anul. Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care modifică procedura de adopție, dar și Codul Fiscal.


Termenul în instanță va fi redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată va avea loc în 15 zile de la înregistrarea cererii. Nu va mai fi necesară citarea părților pentru judecarea cererilor de încredințare, iar dacă părinții bilogici nu se prezintă la două termene copilul va fi declarat adoptabil.

Când părinții și rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite după șase luni, vor putea fi demarate procedurile de adopție. Termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat.

Părinții care înfiază un copil mai mare de doi ani primesc un concediu de acomodare de 90 de zile, plus o indemnizație lunară de 500 de lei. Cei care au de gând să adopte au dreptul la libere de la serviciu pentru obținerea atestatului, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore/an.

În Registrul Naţional sunt înregistrați 4.060 copii adoptabili, din care 3.439 sunt eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopție internațională. De asemenea, 1.714 familii sunt atestate pentru adopție națională și alte 52 pentru adopție internațională.

Loading...
Citeste tot despre: