De la solar la piaţă: cum se triplează preţul faimoaselor roşii de Matca

Ultima actualizare:

    Cumpărătorii se lamentează că preţul roşiilor de Matca e mare la piaţăFoto: "Adevărul"
Cumpărătorii se lamentează că preţul roşiilor de Matca e mare la piaţăFoto: "Adevărul"

Locuitorii comunei gălăţene Matca, unde se produc anual 200.000.000 de kilograme de legume, ar trebui să fie bogaţi. Nu se întâmplă aşa, întrucât profitul se află, de fapt, în buzunarele intermediarilor. Faimoasele roşii de Matca ajung la piaţă de trei ori mai scumpe decât pleacă din sere.

Matca este unul dintre cele mai importante bazine legumicole din ţară. În aşezarea din sudul Moldovei se află, potrivit cifrelor oficiale, o şesime din suprafaţa ocupată cu solarii profesionale din România, iar producţia de legume a ţăranilor din localitate este colosală: peste 200.000.000 de kilograme anual, adică mai multe de zece kilograme pe cap de locuitor al României. Valoarea producţiei este şi ea demnă de luat în seamnă, căci se ridică la aproximativ 300.000.000 de lei anual, adică în jur de 70.000.000 de euro. Teoretic, Matca ar trebui să fie şi cea mai bogată aşezare din România. Practic, harnicii legumicultori susţin însă că de-abia reuşesc să supravieţuiască, fiindcă, în majoritatea cazurilor, sunt la mâna negustorilor de legume şi a fluctuaţiilor de preţ. 

Văzută de la distanţă, comuna Matca pare o seră uriaşă
Văzută de la distanţă, comuna Matca pare o seră uriaşă

"Cam scumpe"

În orice piaţă ai merge în oraşele din Moldova, dar şi în alte regiuni ale ţării, roşiile de Matca sunt aşezate primele pe tarabe. Toată lumea le laudă că-s gustoase, că-s făcute fără chimicale şi că sunt româneşti. Preţul lor, acum, în plin sezon, oscilează între 3 şi 6 lei pe kilogram, în funcţie de calitate, iar cumpărătorii sunt de părere că ar putea fi şi mai ieftine. „N-ar trebui să fie mai mult de 2 lei, hai 2 lei şi ceva kilogramul. Cam scumpe“, e nemulţumit Ştefan Şoric, un gălăţean pe care l-am întâlnit în piaţa centrală a oraşului.

"De la noi pleacă pe la 1-1,5 lei kilogramul"

Agricultorul Ionel Pohrib dă vina pe intermediari
Agricultorul Ionel Pohrib dă vina pe intermediari

În măsură să vorbească despre preţul roşiilor de Matca, dincolo de eticheta de pe tarabă, sunt chiar agricultorii din comună. Primul răspuns, oferit de unul dintre legumicultorii aşezării, Ionel Pohrib, scoate la iveală faptul că, în realitate, roşiile sunt mult mai ieftine acolo, la producător. „De la noi, de la solarii, roşiile pleacă undeva pe la 1-1,5 lei kilogramul. Vorbesc de preţul engros, pe cantităţi mari”, explică Pohrib. “Ce spuneţi? Că la piaţă sunt 4-5 lei? Apoi, deh! Întrebaţi la vânzători de ce e aşa de mult. Cred că-i costă transportul mai mult decât ne costă pe noi să facem roşiile, dintr-o sămânţă, în patru luni de muncă“, adaugă, ironic, nea Ionel.

"Eu le iau cu 2,5 lei kilogramul"

În piaţa centrală a oraşului Galaţi, cifrele se văd un pic altfel. „Nu ştiu, domnule, unde aţi văzut roşii vândute în Matca cu 1 leu kilul? Eu sub 2 lei şi 50 de bani n-am găsit nicăieri. Le iau cu 2,5 lei şi le dau cu 3,5 lei, ca să-mi scot şi eu benzina, munca, pierderile“, susţine Daniel Ariton, unul dintre comercianţii cu tarabă.Mircea Croitoru, vicepreşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Legume din România şi legumicultor la Matca, crede că, „uneori, adevărul poate fi pe la mijloc“. El înclină să le dea dreptate producătorilor în această dispută, însă admite că şi aceştia ar putea fi uneori de vină în acest lanţ al slăbiciunilor care triplează preţul tuturor legumelor, în drumul lor de la ţăran către sacoşele orăşenilor. „Eu ştiu că roşiile pleacă de la solar, în perioada asta, cu maximum 1,5 lei kilogramul. Însă ar putea să mai fie şi excepţii. La urma urmelor, fiecare este liber să ceară cât crede de cuviinţă pe marfa lui“, adaugă agricultorul.Citeşte articolul complet pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net