De mâine, se scumpesc gazele cu 5,83%. O veste proastă pentru români, a căror viață se scumpește de la o lună la alta. Iată cum motivează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) această decizie!


Gazele se scumpesc, de la 1 august, cu 5,83%, a anunțat ANRE în urmă cu ceva vreme. De mâine, noul preț valabil pentru consumatorii casnici intră în vigoare. Potrivit ANRE, decizia a fost luată în urma solicitărilor furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor.

Solicitările au venit ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat, informează ANRE.

De menționat faptul că este liberalizat prețul la care vând producătorii către furnizori, indiferent de destinația loc: consumatori casnici sau industriali. Prețul final la care se adaugă costurile de transport, distribuție și înmagazinare pentru gazele destinate consumatorilor casnici este în continuare reglementat de ANRE. Prețul final la consumatorii casnici va fi reglementat, potrivit legislației în vigoare, până în 2021.

Potrivit ANRE, prețul mediu de vânzare al gazelor din producția internă a crescut de la 1 aprilie 2017, momentul liberalizării, de la 67,99 lei/MWh până la 77,7 lei/MWh în prezent. În același timp, prețul pentru gazele din import a crescut de la 80,14 lei/MWh în aprilie 2017 la 94,58 lei/MWh în martie 2018.

 

Loading...