De Sfântul Ilie, se împart mere sfinţite copiilor

Ultima actualizare:

    Merele erau fructele  preferate ale Sfântului Ilie
Merele erau fructele preferate ale Sfântului Ilie

Sunt multe tradiţii de Sfântul Ilie, pe care îl sărbătorim joi, iar românii le respectă cu sfinţenie, încă din moşi-strămoşi. Sântilie, cel căruia Dumnezeu nu-i spune când e ziua lui pentru a nu trimite pe pământ tunete şi fulgere, este ocrotitorul recoltelor şi tocmai de aceea, joi, oamenii stropesc ogoarele cu apă sfinţită. Iată ce alte obiceiuri există!

În primul rând, gospodinele trebuie să ţină cont de câteva interdicţii, joi, la sărbătoarea Sfântului Ilie.

simeon stalpnicul png

Aşadar, ele nu trebuie să facă ordine în casă şi ogradă, iar în multe zone din ţară nu se aprinde nici focul în vatra familiei, pentru a pregăti mâncare gătită. Gospodarul care nu respectă sărbătoarea este pedepsit de sfântul care trimite grindină şi furtună peste ogoarele lui.  Dacă plouă şi tună, nu trebuie  să deschidem ferestrele şi uşile. În acest fel, dacă suntem prudenţi, dracii fugăriţi de furia Sfântului nu au cum să pătrundă în locuinţa care este protejată.Tot joi, nu este bine să pornim la drum. Potrivit tradiţiei, dracii fugăriţi de Prorocul Ilie se ascund sub pomi, la răscruce de drumuri, ies în calea trecătorilor şi le poartă ghinion.Pe de altă parte, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. De aceea, în această zi, ogoarele se stropesc cu agheasmă, pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor.În multe zone din ţară, femeile duc pe 20 iulie la biserică mere, fructele preferate ale Sfântului Ilie. Fructele sunt binecuvântate, se împart copiilor, rudelor, prietenilor şi săracilor. Când este respectată această datină, merele dulci se păstrează mai bine şi devin mai gustoase.De asemenea, în ziua praznicului, se mănâncă pentru prima dată roadele pământului din acest an: mere, struguri, nuci şi alune.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, în 22 și 23 iulie.

simeon stalpnicul png

În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie, se organizează din vremuri străvechi Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Anul acesta, se va desfășura în 22 și 23 iulie. Târgul are loc pe un platou montan, la o altitudine de 1.467 de metri. Din străbuni, la târg se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate.

Anul ăsta, sfântul ne aduce caniculă, nu ploi. Se încălzeşte de la o zi la alta. Astfel că, joi, în vest şi sud-vest, apare canicula. Ploile vin către seară pe la munte. Mâine, căldură mare în toată ţara, iar sâmbătă canicula va cuprinde şi sudul ţării. Spre seară apar ploile, la munte. În Bucureşti, joi vor fi maxime de 32-33 de grade Celsius, iar cerul va fi senin. Mâine, în Capitală va continua să fie foarte cald, iar sâmbătă vor fi 36 de grade, cu cer variabil. Şi la mare se încălzeşte, iar mâine vor fi 30 de grade, la fel şi sâmbătă.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net