De unde scoate Guvernul bani pentru indemnizații? Plafonul a fost scos

Ultima actualizare:

    Mamele vor sta mai mut timp cu copilul acasă pe bani în plus
Mamele vor sta mai mut timp cu copilul acasă pe bani în plus

Premierul Dacian Cioloș și ministrul muncii Ana Costea le-au atras atenția parlamentarilor să nu voteze eliminarea plafonului pentru indemnizați pentru creștere a copilului. Motivul? Nu sunt bani la buget! Deputații au făcut tot ce au știut.

Camera Deputaților a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizațiile pentru creșterea copilului, dar și eliminarea plafonului de 3.400 de lei pentru părinții care câștigă mai mult de atât.

Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minimum 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Decizia a fost luată deşi Guvernul a avut obiecţii legate de eliminarea plafonului, precizând că Parlamentul ar trebui să indice sursa de finanţare.

"Estimăm o creștere de aproximativ 4.000 de beneficiari și un efort suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 milioane lei. Bani de care nu dispunem," a spus ministrul muncii, Ana Costea, referitor la această propunere.

Camera Deputaților este for decizional în această situație, astfel că legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Cum se calculează ajutorul

Calculul indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

De asemenea, în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net