Decizie finală. Cum vor vota românii cu viză de flotant la alegerile locale

Ultima actualizare:

    Alegerile locale 2020 au loc pe 27 septembrieSursa foto: Shutterstock
Alegerile locale 2020 au loc pe 27 septembrieSursa foto: Shutterstock

Românii care și-au schimbat reședința și au obținut o viză de flotant după data de 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale în noua localitate de reședință pe listele suplimentare, a decis joi Biroul Electoral Central. Astfel se clarifică situația alegătorilor cu viză de flotant, după ce, inițial, legea părea să le interzică persoanelor care obținuseră viza de flotant după 4 septembrie să voteze în noua localitate de reședință.

BEC a decis joi ca hotărârea nr. 81 din 7 septembrie 2020 se va completa după cum urmează:

,,(2) Alegatorul care, pana cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o alta adresă decat cea de domiciliu și a solicitat înscrierea în registrul electoral cu adresa de reședință, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință și se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată adresa de reședință", se arată în textul de lege citat de Hotnews.

Citește și:

Reguli noi pentru viza de flotant. Solicitantul trebuie să locuiască mai mult de 15 zile la adresa secundară

Pentru a fi cât se poate de clar, BEC a decis să mai adopte și o hotărâre de interpretare a legislației în vigoare prin care să consfințească dreptul de vot al celor cu viză de flotant pe listele suplimentare din localitatea de reședință.

„În interpretarea unitară a dispozițiilor art. 18 alin. (5) din Legea m. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, alegătorul care și-a stabilit reședința, ulterior datei de 4 septembrie 2020, la o adresă arondată altei secții de votare decat cea de la domiciliu, și care se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința menționată pe actul de identitate, va fi înscris în lista electorală suplimentară”.

Citește și:

Alegeri locale 2020. Cine sunt românii cu viză de flotant care vor vota în localitatea de reședință

La data de 7 septembrie BEC a adoptat o hotărâre care aparent lăsa loc de interpretare dacă cetățenii cu viză de flotant obținută după 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale în noua localitate de reședință.

Ulterior, șeful Autorității Electorale Permanente a revenit și a declarat ca decizia este neclar formulată și se va reveni asupra ei pentru a fi clarificată.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net