Decizie halucinantă a Tribunalului Bucureşti: liber la construcţii în Parcul Lumea Copiilor

Ultima actualizare:

    Terenul pe care se vor ridica locuinţe e situat în Parcul Lumea Copiilor, la intrarea dinspre str. Costache Stamate. Aici, sute de tei vor fi tăiaţi
Terenul pe care se vor ridica locuinţe e situat în Parcul Lumea Copiilor, la intrarea dinspre str. Costache Stamate. Aici, sute de tei vor fi tăiaţi

Bucureştenii au pierdut 2 hectare de spaţiu verde din Parcul Lumea Copiilor. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză unui proprietar de terenuri, care se luptă de mai bine de şapte ani să obţină dreptul de a construi imobile în parc. Totodată, instanţa obligă autorităţile locale din sectorul 4 să elibereze autorizaţia de construire pentru un ansamblu de locuinţe.

Beneficiara acestei hotărâri controversate a Tribunalului Bucureşti, Marioara Micşunescu, a început în 2004 să cumpere mai multe terenuri situate în perimetrul Parcului Tineretului, în zona străzii Secerei. Este vorba de şapte parcele cu suprafeţe cuprinse între 700 şi 6.180 de metri pătraţi. În acelaşi an, Primăria Capitalei a propus dezvoltarea unui proiect (parc acvatic) exact pe terenurile aflate în proprietatea acesteia şi a altor persoane.

Pentru continuarea lui, Municipalitatea s-a angajat să acorde suprafeţe de teren în compensare proprietarilor de terenuri, adică să le ofere în schimbul proprietăţii deţinute suprafeţe de teren în zone construibile. După trei ani de proces, în 2008, schimbul de terenuri dintre Municipalitate şi Marioara Micşunescu s-a produs: Primăria a preluat 20.107 metri pătraţi de teren, dispersaţi în parc, iar aceasta a primit la schimb aceeaşi suprafaţă în zona străzii Pridvorului, din actualul Parc Lumea Copiilor.

Cei care au cel mai mult de suferit sunt locuitorii sectorului 4 şi edilii sectorului 4. Primarul Cristian Popescu Piedone e de părere că deciziile greşite luate de reprezentanţii Primăriei Capitalei vor văduvi sectorul 4 de 2 hectare de spaţiu verde. „Situaţia a survenit în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care decidea, în 2009, extinderea perimetrului Parcului Tineretului peste terenuri aflate în proprietate privată la acea dată. Urmarea firească a acestei hotărâri ar fi fost ca proprietarii să fie despăgubiţi pentru suprafeţele care deveneau parte a parcului. Acest lucru nu s-a întâmnplat, Municipalitatea stabilind relocarea acestor terenuri în Parcul Lumea Copiilor, însă tot într-o zonă verde, ce permitea un regim de construire de locuinţe tip P+2”, ne-a spus primarul Piedone.

Pentru a proteja spaţiul verde edilii sectorului 4 au făcut tot posibilul să boicoteze acest proiect urbanistic şi au cerut sprijinul autorităţilor competente. De asemnea, la cererea acestora a fost iniţiat un proiect de lege de declarare a terenului respectiv de utilitate publică. Demersul lor este şi acum blocat în Camera Deputaţilor. Proprietarii de drept ai terenurilor au dat în judecată Primăria sectorului 4, solicitând eliberarea autorizaţiei de construire. Ei îi ameninţă pe edili cu plângerea penală în cazul în care nu pun în aplicare decizia definitivă a Tribunalului Bucureşti până la data de 26 octombrie 2012.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat un apel disperat la autorităţile competente pentru salvarea spaţiului verde din parc. „SOS tuturor factorilor responsabili. Dacă până în data de 20 octombrie nu va exista o altă rezolvare pentru ca acest teren să rămână spaţiu verde, Primarul Sectorului 4 va fi obligat să se supună deciziei Instanţei şi să semneze autorizaţia de construire, indiferent de opiniile sale de cetăţean! Domnilor, care aţi promis că ne acordaţi ajutorul, vă informez că mă simt de două ori nedreptăţit, ca locuitor al Sectorului 4, care va fi văduvit de 2 ha de spaţiu verde, şi ca primar, fiind obligat să semnez un act, împotriva convingerilor mele civice! Dar, nimeni nu e mai presus de lege, nu o putem schimba, suntem obligaţi doar să o aplicăm! Răspunderea rămâne a celor care pot să o schimbe şi nu o fac! Consideraţi prezenţa mea şi a cetăţenilor pe acest front ca pe un vot de conştiinţă!”

Proprietarii terenului: "Acceptăm şi varianta exproprierii, nu ţinem neapărat să construim"

Contactaţi de Click!, proprietarii terenului de 2 hectare din Parcul Lumea Copiilor au declarat că pot renunţa la construcţii dacă Municipalitatea le oferă un preţ echitabil pentru exproprierea suprafeţei pe care o deţin. "Avem la dispoziţie două variante: fie demarăm proiectul de construire a ansamblului rezidenţial, aşa cum a fost agreat de Primăria Capitalei, fie cedăm terenul Municipalităţii după o justă şi corectă despăgubire. Nu ţinem neapărat să construim acolo. Nu ştiu care este valoarea de piaţă a terenului în acest moment, trebuie realizate evaluări corecte şi la zi, însă, în stabilirea preţului final, trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori. În toţi aceşti ani de procese, terenul pe care îl deţinem acolo nu a produs nimic, am cheltuit foarte mulţi bani pe avocaţi şi procese cu autorităţile. Mingea e, aşadar, în curtea Primăriei Capitalei", ne-a spus Vlad Micşunescu, fiul Marioarei Micşunescu, proprietara terenului.

Dacă edilii nu se vor înţelege cu familia Micşunescu pentru exproprierea parcelei pentru cauza de utilitate publică, pe terenul din Parcul Lumea Copiilor vor fi construite blocuri de locuinţe cu parter şi două etaje. Suprafaţa construită nu va depăşi 8.000 de metri pătraţi, conform proiectului. Restul terenului va fi ocupat de căile de acces şi de o grădină privată, în incinta parcului.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net