Declarația pe proprie răspundere a devenit obligatorie pentru toți românii care vor să mai iasă din casă. Unii dintre noi au ales sănu se complice și au scris-o pe toată de mână. Alții, care au completat-o la fel, au descărcat și printat înainte documentul tip. Ultima variantă a fost completarea declarației online, în format PDF, cu posibilitatea de a aplica și semnătura olografă. Lucru care acum nu se mai poate.


Declarația pe proprie răspundere, un document care ar fi trebuit să fie atât de simplu, ne dă, se pare, cele mai mari bătăi de cap. La început, ni s-a spus că trebuie să-l descărcăm în propriile calculatoare, să-l scoatem la imprimantă, să-l completăm de mână și să-l semnăm. Apoi, ni s-a spus că îl putem concepe chiar noi, pe o simplă foaie de hârtie, dacă nu avem acces la calculator și imprimantă, dar numai cu condiția să oferim toate datele necesare. O a treia variantă și ultima propusă, care ne-ar fi ușurat foarte mult situația, a fost aceea de a completa declarația în întregime online, în format PDF, cu posibilitatea de a ne atașa și semnătura olografă. Mai exact, până mai ieri puteam să ne fotografiem semnătura și să o aplicăm documentului în cauză. Apoi, nu trebuia decât să salvăm declarația în telefon și scăpam de-o grijă.

declaratie-pe-proprie-raspundere.jpg

declaratie pe proprie raspundere model
Declarația pe proprie răspundere, pe baza căreia putem ieși din casă, se poate completa online, dar trebuie semnată olograf

Azi, însă, totul este dat din nou peste cap, pentru că autoritățile se răzgândesc și scot din declarația PDF câmpul unde puteam atașa semnătura olografă, fotografiată înainte. Și uite cum ne întoarcem de unde am plecat. Deci, chiar dacă avem în continuare posibilitatea de a o completa online, tot trebuie să scoatem declarația la imprimantă pentru a o semna de mână. Iar apoi, cine mai are chef, o poate fotografia și cu telefonul ca s-o arate poliției.

Declarația pe proprie răspundere nu maipoate fi semnată electronic 

Pentru a nu mai exista nici un dubiu, autoritățile vin cu un comunicat oficial, potrivit Mediafax: „Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe o răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere”, au explicat pentru Mediafax reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Astfel, persoanele care și-au atașat semnătura în declarația pe proprie răsoundere format PDF sunt în afara legii. „În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă”, mai precizează autoritățile.

Cu alte cuvinte, indiferent de varianta pe care o alegi pentru a intra în posesia declarației, aceasta trebuie semnată de mână. 

 

Citește și:

Dezolant! Puhoi de oameni în aeroport și revoltă fără margini a lui Mihai Sturzu: „Îmi vine să îmi dau foc la haine”

Avertisment: vârful epidemiei, în jurul Paştelui. Autoritățile au pregătit deja trecerea la ”scenariul 4” al epidemiei

 
 
Loading...