Delfini ucişi de plasele întinse de braconieri

Ultima actualizare:
Delfinilor care mor în năvoade li se taie coada, pentru a putea fi scoşi dintre firele textile
Delfinilor care mor în năvoade li se taie coada, pentru a putea fi scoşi dintre firele textile

Ce trist! Imagini cu doi delfini morţi, găsiţi zilele trecute pe plajele Mării Negre, la Corbu şi la 23 August, au fost făcute publice de reprezentanţii organizaţiei de mediu ONG Mare Nostrum. Cele două exemplare fac parte dintr-o specie aflată în pericol. „Cei doi delfini au murit recent, iar cauza este captura în plasele pescăreşti”, spun reprezentanţii organizaţiei.

Simpaticele mamifere marine sunt în pericol! Principalele plase în care se prinde accidental delfinul sunt cele de pescuit la calcan.

Deşi prohibiţia la calcan a început pe 15 aprilie şi ţine până pe 15 iunie, datele furnizate de organizaţia de mediu “Mare Nostrum” arată că sunt multe cazuri de delfini eşuaţi exact în această perioadă, ceea ce ar putea demonstra faptul că braconierii îşi fac de cap, indiferent de perioadă.

În 2015 s-au înregistrat 13 cazuri de eşuări numai în perioada de prohibiţie a calcanului, dintr-un total de 71, în 2016 - 22 de cazuri de eşuări, dintr-un total de 63, iar în 2017 - 55 de eşuări delfini dintr-un total de 139.

În primele şase luni ale anului 2018, 36 de delfini au eşuat, iar 34 au fost înregistraţi în perioada de prohibiţie, scrie adevarul.ro.

„Nu putem afirma că în toate cazurile plasele pescarilor ar cauza moartea delfinilor. În cele două situaţii recente, Corbu şi 23 August, semnele au fost evidente: au urme de plasă pe tegument (dungi) şi au coada secţionată. În momentul în care se prind în plase nu mai pot ieşi de acolo, se încurcă practic şi mor. Când vin pescarii să-şi ridice plasele, trebuie să-i scoată de acolo. Şi atunci, de obicei, se taie coada, înotătoarele, capul, depinde cum s-au prins”, spune Mihaela Cândea, director executiv la „Mare Nostrum”. 

Deputatul Lucian Simion
Deputatul Lucian Simion

Pescarii explică modul în care s-a ajuns la această situaţie. „Delfinii se mai prind accidental în plase, deoarece tot aceste agenţii de mediu şi Guvernul au decis să nu mai pescuim cu plase monofilament. Ne-au obligat să pescuim cu relon, adică fir textil. Din această plasă, delfinul nu mai poate ieşi, nu mai ai ce face, moare. Monofilamentul, care a fost interzis, este un fir subţire şi i-ar permite delfinului să treacă. Ochiul fiind mare, pocneşte, se rupe când intră delfinul”, declară, pentru adevarul.ro, un pescar.

Tot el susţine că prinderea unui delfin este un „ghinion” teribil, deoarece nu are nici o valoare economică, carnea nu este comestibilă, distruge plasele în care intră şi durează mult până este scos din acestea.

„Statul a spus să pescuim cu plasele astea. Dacă intră delfinul, ce să facem? Să spună soluţii, dar să nu vină cu ultimatumuri, de genul să nu mai pescuim”, oftează pescarul. 

Un deputat cere revenirea la plase monofilament

În Camera Deputaţilor, cameră decizională din Parlamentul României, se află un  proiect de lege pentru modificarea unui articol din Ordonanţa de Urgenţă 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura, prin care pescarii din Marea Neagră ar folosi la pescuitul calcanului plase monofilament, realizate din materiale poliamidice, altele decât relonul (textile), care se foloseşte acum. 


    Deputatul Lucian Simion
Deputatul Lucian Simion

Deputatul Lucian Simion, iniţiatorul modificării, arată că pescuitul calcanului cu plase textile duce la „capturarea nedorită de mamifere marine/delfini care devin victime colaterale, acestea neputându-se elibera din acest tip de plase cu firul foarte gros şi rezistent”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net