Dulci şi zemoşi, faimoşii pepeni de Dăbuleni sunt aşteptaţi cu nerăbdare, an de an, în pieţele din toată ţara. Acum, din cauza vremii capricioase din luna iunie, mare parte din producţie a fost compromisă, iar producătorii doljeni şi-au adus marfa la tarabe cu o întârziere de trei săptămâni.


Forfotă mare pe terenurile cultivate cu pepeni în sudul ţării, la Dăbuleni (Dolj)! De câteva zile a început recoltatul, iar oamenii au început să-şi ducă marfa fie în pieţele din ţară, fie în piaţa en-gros din localitate. În Dăbuleni sunt cultivate, în fiecare an, peste 2.000 de hectare cu pepeni. 

“Anul acesta, producţia e întârziată cu două - trei săptămâni. Am eliminat cantităţi uriaşe de pepeni, din cauza grindinei”, explică unul dintre fermieri, Vasile Viorel, pentru adevarul.ro. 

Nici pentru Cosmin Savin, un alt producător din zonă, anul acesta nu pare a fi unul bun. “Au fost ploi acide şi am fost nevoiţi să stropim pepenii din nou. Cu substanţe scumpe, adică 30 de milioane lei vechi pe hectar. Prin urmare, nu cred că ne vom scoate investiţia. Samsarii vor profita ca de fiecare dată. În piaţa angro din Dăbuleni, kilogramul de lubeniţă se negociază la sânge. Bineînţeles că eforturile lor nu sunt pentru consumatori, ei negociază pentru ei, ca să aibă adaos cât mai mare la kilogram”, oftează producătorul doljean.

pepeni2.jpg

E greu să rezişti în faţa tentaţiei, chiar dacă preţul la tarabă e mare
Foto: adevarul.ro

Localnicii se lamentează că, din cauza grindinei, recolta este la jumătate, dar preţul a rămas cel de anul trecut: 1 leu kilogramul. În pieţe, la tarabă, lubeniţa de Dăbuleni costă în jur de 2 lei kilogramul. În oraşul doljean sunt peste 1.500 de cultivatori de pepeni, iar marfa lor ajunge în pieţele din întreaga ţară. 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: